Zvezdina igra kroz prizmu statistike: Evo kako stoji odbrana crveno-belih u Evroligi

Evroliga je analizirala podatke za odabrane klubove

Foto: MN Press

Dobro je poznato koliko odbrana može da igra bitnu ulogu, a naročito je takav slučaj ove sezone u Evroligi, kada se velika većina mečeva rešava na jedan ili dva poseda.

Zbog toga je Evroliga odlučila da se pozabavi statistikama vezanim upravo za defanzivu ekipa, a u sve to bila je "umešana" i Crvena zvezda koju je elitno takmičenje uzelo kao jedan od repera.

Samo dve ekipe pokazale su bolje partije u defanzivi nego što je to statistički bilo predviđano i interesantno, u pitanju su Real Madrid i Barselona. SSQ statistika merila je odnos postignutih poena po šutu u odnosu na druge ekipe i ona je za Real vredela 1,02, a za Barselonu 1,03.

U drugoj koloni moglo se videti realno stanje, odnosno Real je došao do odličnih 1,01, dok je Barsa imala istu tu cifru, što će reći da su oba tima završila u minusu i zapravo proizvela bolji učinak nego što su se tome mogli nadati.

Zvezda, sa druge strane, statistički je mogla da očekuje 1,04 poena od rivala na jedan postignut svoj, a realno stanje kaže da ta statistika zapravo vredi 1,06, pa je Duškov tim ipak primio malo više poena nego što se to očekivalo prema merenjima, odnosno razlika statistika je 0,02.

Najgore je prošao Fenerbahče, koji je imao "zacrtanih" 1,01 na početku sezone, a zapravo je završio sa 1,07, što će reći da je razlika čak 0,06 statistička poena.

Video: Čarobnjak Kampaco bacao magije po Morači: Zvezda pregazila Budućnost usred Podgorice

(Telegraf.rs)