Brutalna partija Topića na Fajnal ejtu Evrolige! Dao 39 poena Realu i imao indeks 48, Zvezda pala posle drame

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nestvarna utakmica mladog i pretalentovanog košarkaša Crvene zvezde, a u budućnosti i reprezentacije Srbije

Foto: MN Press

Šteta, šteta, šteta! Crvena zvezda nije uspela da dođe do pobede na otvaranju Fajnal ejta Evrolige za juniore. Uprkos ogromnoj borbi i želji na susretu protiv Real Madrida, može se reći da Nikola Topić nije mogao sam. Mladi košarkaš crveno-belih vukao je beogradski klub skoro svih 40 minuta, možda pritom srušio i neke rekorde, ali je ipak bilo nedovoljno za veselje posle dramatične završnice - 85:81!

Može se reći da je Nikola Topić biser ne generacije, nego čitave jedne decenije. Pokazao je i dokazao mladi košarkaš Crvene zvezde i u Košarkaškoj ligi Srbije u dresu OKK Beograda da je spreman za velike stvari i među seniorima, a ono što je danas prikazao na Fajnal ejtu Juniorskog turnira Evrolige u Kaunasu je prosto rečeno magija.

On je duša i telo ovog tima Crvene zvezde. Neko na koga saigrači uvek mogu da se oslone i neko bez koga crveno-beli tim jednostavno ne može. Nerealne akcije, koševi, potezi, skokovi... Sve to vodilo je beogradski klub kroz ovaj rolerkoster od meča u kojem na kraju, ipak, Nikola nije mogao sam, jer je izostala podrška barem još nekoga od njegovih saigrača.

Statistika kaže da je Topić na terenu danas proveo gotovo čitav meč i ubacio 39 poena, pritom šutiravši 8/13 za dva poena i 3/5 za tri, pogodio je i 14/15 penala, ostvario još šest skokova, osam asistencija i jednu ukradenu loptu. Ruku na srce, u sklopu svega toga imao je i sedam izgubljenih lopti, a to je bilo dovoljno za indeks od 48 poena.

Foto: ATA Images

Kada sve to stavite opet na papir, Nikola Topić imao je zbirno veći indeks od svih ostalih igrača u ekipi Crvene zvezde, pošto su četvorica završila u minusu sa indeksnim poenima, a jedan je bio na nuli. Zbog toga ostaje veliki žal što na kraju crveno-beli nisu uspeli da kompletiraju veliki "kambek" iz rezultatskog deficita od 20 poena.

Poenterski je u Zvezdi dvocifren bio još Petar Avlijaš sa 10 poena, dok je na drugoj strani Ugo Gonzales bio najefikasniji sa 24 poena, a pratio ga je Jan Vide sa 19 poena, kao i Ismaila Dijanj sa 17.

A Zvezda je krenula savršeno u ovaj meč. Povela je sa 10 poena prednosti na početku druge četvrtine (23:33) i činilo se da sve ide u pravom smeru. Međutim, baš tada se desio potpuno neobjašnjiv pad u igri beogradskog tima, koji se takođe poklopio sa vremenom kada Topić nije bio na parketu. Real je vezao seriju od 18:0 i preuzeo kontrolu nad utakmicom.

Razlika je nastavila da raste i na poluvremenu je bilo +10 za Real Madrid (54:44), a u trećoj četvrtini je došla i do maksimalnih +20 za Kraljeviće. Ali i pored toga je Zvezda uspela da meč uvede u totalnu dramu, pošto je Nikola Topić na 40 sekundi do kraja trojkom smanjio na samo dva razlike (78:76).

Zvezda je pokušala kroz penal završnicu da dođe do čuda, pogodila je i nekoliko neverovatnih trojki, ali to ipak nije bilo dovoljno. Sada ostaje nada da će i Kraljevići gubiti do kraja, kako bi se crveno-beli našli u finalu.

(Telegraf.rs)