Debakl Srbije u četvrtfinalu Evrobasketa, Belgija preveliki "zalogaj" za mladu ekipu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prva četvrtina odredila dalji tok dešavanja... Evropa dobija nove vladarke, a Lavice se okreću borbi za Olimpijske igre.

Foto: fiba.basketball

Neće Srbija braniti tron na Evropskom prvenstvu za košarkašice, niti stići do medalje. Ne treba previše ni zameriti podmlađenom sastavu, ali je utisak da je u borbi za polufinale moralo i moglo bolje. Na kraju se Belgijanke upisale treću ubedljivu pobedu od starta takmičenja slavivši sa 93:53 u "Areni Stožice".

Vrlo težak poraz pretrpele su izabranice Marine Maljković, verovatno najviše zbog slabog otvaranja utakmice. Povele su Mačke sa 14:0 protiv Lavica i tek nakon pet minuta prvi koš upisala je Ivon Anderson. Ubrzo je bilo i 19:2, potom i minus dvadeset na kraju prve deonice (28:8), koju je Kijara Linskens završila sa deset poena.

Najbolju igru Srbija je pružila u drugom kvartalu, koji je čak rešen u korist naše selekcije. Dobro je krenulo, zatim je Belgija vezala nekoliko trojki, da bi isto učinila i Saša Čađo, pa je u tom momentu na semaforu stajalo 43:29. Ipak su protivnice na pauzu otišle sa dodatna četiri poena viška.

Raspucale su se Belgijanke u potpunosti u trećoj deonici, doduše uglavnom iz čistih pozicija. Razlika je postepeno uvećavana do 71:45, a onda se igra Srbije do kraja raspala.

U prvom delu četvrte četvrtine rivalke su zaokružile seriju na 20:0 i povele sa 85:45. Do kraja utakmice samo su odradile posao i overile kartu za polufinale.

Najefikasnija košarkašica u pobedničkom timu došla je do tripl-dabla! Ema Meseman je sa 15 poena, 11 skokova i 10 asistencija uz 5 ukradenih lopti ostavila fenomenalan utisak. Žuli Aleman je dodala 15 poena i 11 dodavanja za koš, dok su Kijara Linskens i Žuli Vanlu upisale po 14. Ivon Anderson je košgeterski bila najbolja sa 20 poena.

Belgija se na taj način osvetila Srbiji za poraz u polufinalu prošlo Evrobasketa, pa će sada na istom stepeniku igrati sa boljim iz meča Francuska - Crna Gora.

Poraženi iz tog susreta na megdan će Srbiji. Taj okršaj je od izuzetnog značaja za naš tim jer će pobednik obezbediti plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Srbija - Belgija 53:93 (8:28, 23:21, 14:22, 8:22)

Startne petorke

Srbija: Anderson, Čađo, Raca, Krajišnik, Crvendakić

Belgija: Aleman, Delir, Linskens, Meseman, Vanlu

Tok uživo:

4. četvrtina

10. minut (50:92): Kraj utakmice, na kraju ogromnih 42 poena razlike.

5. minut (45:85): Višak Belgije je narastao na 40. Poenterski niz sada već iznosi 20:0.

3. minut (45:77): Belgija overava trijumf novom mini serijom od 6:0. Verovatno poslednji tajmaut za Marinu Maljković.

3. četvrtina

10. minut (45:71): Kada je teško Belgija daje trojke... Ovo je sadai najveća razlika na meču. Resimon dva puta, po jednom Aleman i još jedna Belgijanka i verovatno je deset minuta pre kraja sve rešeno.

7. minut (41:59): Vezala je Srbija neke dobre napade i relativno brzo dala osam poena, primila samo dva. Verovatno poslednja nada da se nešto učini u ovom četvrtfinalu

4. minut (33:57): Valu trojkom i Aleman sa pet poena otvaraju drugo poluvreme, prvi koš za Srbiju posle tri minuta postiže Crvendakić.

Poluvreme

10. minut (31:49): Tri trojke za Čađo! Između njenih poena pogodile su Aleman i Miseman za dva. Spustila se Srbija na 14 poena minusa, međutim kao i do sada, protivnice imaju odgovor. Na pauzi Čađo 9 poena, Đorđević 8, kod Belgije Meseman 13, Linskens 12.

6. minut (20:39): Belgija serijom trojki vraća plus, čak i stiče maksimalnih 21 poen razlike. Posle realtivno lakih poena za Nogić i Topuzović opet kratak predah. Klupa Belgije ništa ne prepušta slučaju.

2. minut (14:31): Ohrabrenje pred nastavak meča! Serija od 6:0 pre tajmauta.

1. četvrtina

10. minut (8:28): Đorđević, Janković i Jovanović pronalaze put do koša, ali ista boljka pozadi. Belgija daje poene kao od šale i zasluženo ima veliki plus. Kijara Linskens već 10 poena.

6. minut (2:19): Punih pet minuta Srbija nije dala koš, što su protivnice kaznile i povele sa 14:0. Ivon Anderson konačno prekida post, međutim defanzivno rešenje za sada ne postoji.

3. minut (0:8): Mnogo bolji početak Belgije koja iz tranzicije dolazi do vrlo lakih poena. Aleman i Linskens sa po četiti poena teraju Marinu Maljković da zatraži minut odmora.

1. minut: Utakmica je počela.

Pre meča

Težim putem krenule su izabranice Marine Maljković posle poraza od Mađarske (75:81) u ključnom duelu za prvo mesto tokom grupne faze. Direktan plasman u četvrtfinale im je izmakao, zbog čega je bilo neophodno utrošiti dodatan napor kako bi se u osmini finala srušila Velika Britanija (66:60).

Nije bila zadovoljna selektorka nekim prethodnim izdanjima ekipe, međutim sada su sve snage usmerene ka Belgiji, koja briljira na ovom šampionatu.

- U dosadašnjem toku prvenstva pokazala se kao najbolja ekipa. Pobeđivale su sa 35-40 razlike. Sjajna ekipa, predvođena Emom Meseman koja je najbolji stralac ovog prvenstva, imaju i najboljeg asistenta. To govori da igraju jako dobro. Znamo šta ta utakmica nosi, šta nam je bio cilj pre početka, ovo Evropsko prvenstvo vodi na Olimpijske igre i to stalno treba da nam bude u mislima - izjavila je srpska košarkašica Nevena Jovanović.

Belgijanke su bile dominatne u grupnoj fazi, gde im jedino veći otpor pružila Italija. Ekipu predvodi sjajna Ema Meseman, koju dobro poznaje Marina Maljković, pošto je trenira u Fenerbahčeu, koji je nedavno postao prvak Evrope. Još nekoliko vrlo raspoloženih košarkašica ima Belgija i biće izuzetno teško iskontrolisati njihov šut. Ono što može biti olakđavajuća okolnost jeste to što je ovo njihov prvi meč u Sloveniji, jer su grupu odigrali u Tel Avivu.

Pobednika meča u polufinalu očekuje bolji iz okršaja Francuske i Crne Gore.

Srbija je aktuelni branilac titule pošto je pre dve godine u finalu pala Francuska u Valensiji.

(Telegraf.rs)