Ultrasi Barija pomogli Delijama da se probiju na barikadirani stadion Sveti Nikola: Hodočašće navijača Zvezde u svetom gradu pred Napoli (VIDEO)

Usputna stanica za nekolicinu navijača crveno-belih pred gostovanje u Napulju, bio je grad na jugu Italije, gde se Zvezda 1991. godine okitila najvećom titulom u svojoj istoriji

Nema navijača Zvezde koji ne zna za Bari! To je za svakog Deliju sveto mesto, jer su se crveno-beli u ovom gradu 1991. godine na stadionu Sveti Nikola okitili titulom prvaka Evrope i došli do najvećeg uspeha u klupskoj istoriji.

Svaki navijač Zvezde sigurno sanja da jednom ode u taj grad i da vidi deo istorije svog kluba, a gostovanje u Napulju bilo je idealna prilika za nekoliko navijača Zvezde, koji su napravili takav plan puta, da su pre Napulja došli u Bari, na svojevrsno "hodočašće" na svetom mestu.

Delije u Bariju 1991. godine; Foto: MN Press

Međutim, i kada ste u Bariju nije lako ući na stadion. Zub vremena uticao je na to da je ovo zdanje, gde je Zvezda pobedila Olimpik iz Marselja 1991. godine posle boljeg izvođenja penala, potpuno oronulo, ali i baikadirano i ograđeno žicom.

Pristup je moguć samo iz jednog pravca, a i tamo imate prepreku u vidu Italijana koji rade u fudbalskom klubu Bari i "brinu" o stadionu, pa je ulaz faktički zabranjen.

Stadion Sveti Nikola u Bariju opasan žicom; Foto: Miloš Hrkalović

Međutim, upornim i snalažljivim Srbima, ipak je uspelo da se domognu stadiona Sveti Nikola.

Navijači Zvezde koji su u Bariju, za Telegraf su opisali kako je izgledao "proboj" do, za njih, svetog mesta!

Jedini put ka stadionu gde je moguće prići kada nije utakmica; Foto: Miloš Hrkalović

- Otišli smo na stadion i nismo mogli da verujemo da je potpuno zabarikadiran visokom žicom, nema šanse da se priđe. Tu smo u blizini videli nekoliko starijih ljudi pored kojih je okićena fića nalepnicama Ultras Bari. Kada smo im rekli da mo navijači Zvezde, svi nam kažu da su bili na stadionu 1991. godine i da su navijali za Zvezdu.

Fića Ultrasa Barija; Foto: Miloš Hrkalović
Igraju se karte ispred stadiona, svi znaju za "Stella Rossu" Foto: Miloš Hrkalović

- Moji drugovi su otišli sa tog mesta da traže neki drugi način da uđu na stadion, a ja sam ostao malo da pričam sa starijim navijačima Barija, posle čega se pojavio jedan od Ultrasa Barija, koji je odlučio da pomogne i da me uvede na stadion. Usput mi je pomenuo da su navijači Napolija opasni, ako su u lošim odnosima sa navijačima protivničkog kluba, i da ukoliko je to slučaj sa navijačima Zvezde, budemo oprezni u Napulju.

Prilaz ulazu za novinare; Foto: Miloš Hrkalović

- Odveo me na pres ulaz, a tamo je bio čovek koji ne dozvoljava da se prođe. On ga je ubeđivao na italijanskom, pregovarao je s njim, i na kraju sam uspeo da se probijem da uđem i napravim snimak od 10 sekundi sa samog stadiona. Na svakih pola minuta čuje se pucanj, a kako su mi objasnili, na taj način teraju ptice sa stadiona, da ne bi jele travu sa terena.

- Drugari su se kasnije vratili, videli smo tu još nekoliko navijača Zvezde, koji su takođe hteli da obiđu stadion, i ponovo su pokušali da uđu na stadion. Italijan je bio uporan i jedva da je dao dozvolu da se napravi samo jedna fotografija, počeo je da preti da će pozvati policiju i da će nam oduzeti pasoše - objasnio je za Telegraf navijač Zvezde Miloš Hrkalović, koji je poručio i da će obići crkvu Svetog Nikole.

Stadion je oronuo vremenom, pošto nije preterano održavan; Foto: Miloš Hrkalović
Glavni ulaz je takođe zatvoren; Foto: Miloš Hrkalović
Selfi za uspomenu nakon uspešnog proboja do stadiona; Foto: Miloš Hrkalović

Navijači Zvezde će posle Barija krenuti put Napulja, gde Zvezda u sredu od 21.00 (RTS 1) u okviru C grupe Lige šampiona igra meč 5. kola.

Napoli je trenutno prvi na tabeli sa 6 bodova, dok Zvezda ima četiri i još je u igri za plasman u nokaut fazu.

Zvezda je u okrnjenom sastavu stigla u Napulj, jer tri standardna člana prve postave nisu pošla u Italiju, zbog povrede.

Crveno-beli će u utorak u 21.00 imati trening na San Paolu, o čemu će vas obaveštavati reporter Telegrafa koji je u Napulju.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

 

VIDEO: Srđan Babić detaljno skautirao Napoli pred meč Lige šampiona

VIDEO: Veljko Simić: Uz Delije smo 30 posto jači u Napulju!

VIDEO: Degenek pred Napoli: Imamo pravo da sanjamo prolaz

 

(Dušan Uštević)