Novi "koreo" ultras majstora zadivio svet: Kjubrikovo remek delo, istorija i čaša u kandžama orla!

Navijači Ajntrahta nastavili su da podižu lestvicu i postavljaju nove standarde

Foto: twitter/tobygilles

Fudbaleri Ajntrahta pobedili su Standard iz Liježa 2:1 u meču 3. kola Lige Evrope, a pažnja mnogih na stadionu, sem na teren, bila je usmerena i na krcate tribine "Komercbank Arene", ka ultras tribini, gde su u još jednom kreativnom izrazu dominirali organizovani fanovi nemačkog kluba.

Pre početka utakmice preko udarnog navijačkog grotla "osvanula" je još jedna u nizu brižljivo pripremljenih koreografija Ajntrahtovih tifoza, još jedna koja je izmamila divljenje ultras sveta. Novi "praznik za oči".

Posebnost ove kreacije je ta što nosi niz manje poznatih i zanimljivih detalja iz popularne kulture i istorije, kako grupe, tako i grada, utkanih u ovaj kolaž. Glavni motiv koreografije bio je obeležavanje 20 godina postojanja jedne od najjačih navijačkih grupa Ajntrahta "Droogs 99", pa je uz centralnu "šetalicu" stajala i poruka "20 jahre seit an seit" (20 godina, jedni uz druge).

Veliki rurski derbi danas (15.30) u Gelzenkirhenu: Šalke čeka Dortmund u vrlo zanimljivom meču pošto ova dva tima na tabeli razdvaja samo jedan bod. Kvota na keca je 3,15, na iks 3,45, na dvojku 2,25, a na 3+ 1,55. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Šalke - Dortmund.

Grupa "Droogs 99" važi, pored ostalog, za najkreativniju snagu tribine. Zaslužna je za najveći broj ovakvih koreografija poslednjih godina, dobro je organizovana, a njeni pripadnici se politički deklarišu kao levičari. Stoga, na Ajntrahtovim utakmicama od njih nikada nećete čuti rasističke i ostale diskriminišuće uvrede za protivničke fudbalere i druge rivale.

Termin "Droogs" dolazi iz popularne kulture, iz kultnog je filma "Clockwork Orange" (Paklena pomorandža) Stenlija Kjubrika, snimljenog 1971. godine po knjizi Entonija Buržesa. Kjubrikovo vanvremensko delo je često glavni motiv koreografija Ajntrahtovih ultrasa, pa i ove poslednje.

Inače, "Droogs" u slengu označava mladiće organizovane u grupi, a najčešće je prva asosijacija ulična banda, baš kao u pomenutom filmu. Tako sebe vide najvatrenije pristalice Ajntrahta, s tim da njihovo polje delovanja nije kriminal, već isključivo navijačka priča gde su godinama u vrhu u Nemačkoj, a i šire.

Foto: Promo/Fanpop

Detalji iz "Paklene pomorandže" su "razbacani" i na ovoj koreografiji. Na primer, font slova kojim je ispisana glavna poruka (pomenuli smo je, ispod najvećeg platna) je isti kao i onaj kojim je ispisan naziv filma na originalnom plakatu. Lik glavnog junaka (Aleksa/Malkolm Mekdauel) nalazi se u nekoliko krugova koji čine mehanizam (clockwork).

To je i poruka ove sjajne koreografije - kreativni navijački mehanizam pokreće Frankfurt! 

Dolazimo i do centralnog mesta na kome je "šetalica" koja predstavlja simbol grada Frankfurta - a to je orao. Ultrasi Ajntrahta namerno su odabrali staru verziju orla iz 1925. godine koja se vezuje za projekat "Novi Frankfurt". Istorijski gledano, to je vrlo važna godina za grad zbog početka moderne izgradnje kuća i stanova za žitelje grada na Majni.

I orao je morao da bude prerađen u maniru likova iz "Paklene pomorandže", pa tako ima prepoznatljivi šešir, izdužene donje trepavice i "kez" - baš kao glavni negativac filma.

Još jedan simbol grada je primetan na udarnoj "šetalici", nalazi se u kandžama orla, a u pitanju je čaša! Za žitelje Frankfurta i pokrajine Hese to nije obična čaša, već staklo od posebne važnosti, jer se baš iz takvih čaša (koje se zovu Geriptes) pije čuveno jabukovo vino na koje su naročito ponosni ljudi iz ovog kraja.

Ni to nije svršetak ove priče koja je ispričana crno-belim kartonima i platnom.

Naime, sa obe strane orla koji, rekosmo, simbolizuje grad, su mehanizmi, a u svakom krugu iliti točku satnog mehanizma iscrtani su grbovi klubova sa čijim su navijačima Ajntrahtovi u dobrim odnosima. To su Atalanta, BSG Lajpcig i drugi.

Sa druge strane, takođe u krugovima mehanizma, poređani su simboli slavljeničke grupe "Droogs 99", a okolo, po čitavoj tribini, kao pozadinski kolorit su dva bela i dva crna kvadrata formirani od kartona.

Remek delo!

Podsetite se i nekih ranijih kreacija ove svakako posebne navijačke organizacije.

Polufinale Lige Evrope protiv Čelsija.

(Telegraf.rs)