Jedan od najtežih dana u istoriji Delija: Sever nikada nije prežalio ubistvo Marka Ivkovića

Pre tačno pet godina u Istanbulu je ugašen život navijača Zvezde ispred dvorane Abdi Ipekči

Printskrin: Youtube/FCRedStarBelgrade

Za sve navijače Crvene zvezde je 21. novembar dan koji će biti zapamćen kao jedan od najtragičnijih, jer je pre pet godina u Istanbulu ispred hale Abdi Ipekči ubijen Marko Ivković Jagoda.

Marko je izboden od strane navijača Galatasaraja Kadrija Aktaša, koji je trenutno u zatvoru i osuđen je na 25 godina zatvora za teško ubistvo.

Aktaš je u momentu kada je ubio Ivkovića imao 50 godina, dok je Marko imao 25 godina.

Zario mu je nož u srce, pa su uzalud turski doktori nekoliko sati u bolnici vodili bitku za njegov život, koji je ugašen 21. novembra 2014. godine.

Podsetimo, oko 400 Delija došlo je u Instanbul bez ikakve pratnje, ne bi li ušli u halu Abdi Ipekči i tu bodrili Crvenu zvezdu protiv Galatasaraja.

Međutim, ispred hale su ih napali brojčano mnogo nadmoćni navijači Galatasaraja, poznatih po tome da često u tučama koriste noževe, sa istorijom punom ubistava protivničkih navijača.

Tom prilikom je u tuči Marko Ivković uboden nožem u srce, posle čega je od posledica toga preminuo u bolnici.

Sahrana Marka Ivkovića je obavljena nekoliko dana kasnije, na Bežanijskom groblju u Beogradu kada je veliki broj navijača Zvezde, ali i ostalih klubova došao da oda poslednju počast tragično nastradalom Ivkoviću. Bili su tu i predstavnici košakraškog i fudbalskog kluba, kao i igrači crveno-belih, a takođe i predstavnici Galatasaraja i brojni navijači drugih grupa u Srbiji.

Koreografija Delija za Marka Ivkovića; Foto: Marko Todorović
Barjak Jagode u čast Marka Ivkovića; Foto: Marko Todorović
Grafit Marka Ivkovića na severnoj tribini Marakane; Foto: crvenazvezdafk

Delije nikada nisu zaboravile Marka Ivkovića i njegovo ime skandira se na svakoj utakmici koju Zvezda igra u bilo kom sportu. Njegov barjak se takođe uvek vijori na Severu, gde se čuva uspomena na momka koji je zbog Zvezde izgubio život.

Video: Šetalica Delija sa likom Marka Ivkovića na utakmici sa Galatasarajem
Video: Delije tuguju za Jagodom

(Telegraf.rs)