Ubijao se od alkohola, potegao nož na svoju krv, hteo da udavi ženu pojasom za bademantil: Nikenen je bio genije i potpuni ludak! (VIDEO)

Napustio nas je jedan od najvećih ski skačača svih vremena...

Smrt legendarnog Finca Matija Nikenena, jednog od najvećih ski skakača svih vremena, potresla je svet. Bio je neverovatni sportista, osvojio je četiri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet puta je bio prvak sveta. Oborio je sve moguće rekorde i ušao u legendu.

Jednu olimpijsku medalju osvojio je i u Sarajevu 1984. godine, kada je opčinio ljubitelje zimskih sportova u Jugoslaviji.

Dugo je bio vlasnik svetskog rekorda koji je iznosio 191 metar, što je u to vreme bilo nezabeleženo, a mnogi smatraju da je bio najveći ski skakač svih vremena.

Punio je naslovnice ne samo svojim sportskim uspesima, već i privatnim životom. Koliko god da je bio savršen na zaletištu, toliko je u privatnom životu bio nestabilan i autodestrukivan. Bio je veliki ekscentrik, i "luda glava".

Mati Nikenen slavi trijumf u Kalgariju na Olimpijskim igrama 1988; Foto: Guliver/Allsport UK/Allsport

Karijeru je završio sa nepunih 30 godina, a nakon što je napustio sport, potpuno je izgubio kompas i kontrolu nad svojim životom. Posle karijere pokušao je i pevačku karijeru, izdao i tri albuma, imao i emisiju o kuvanju, ali nikada nije ostvario ni približan uspeh koji je imao kao ski skakač. Oprobao se i kao striper, imao je nekoliko propalih brakova, a više puta je bio u zatvoru.

Ženio se pet puta, a njegovo ime se sve češće pojavljivalo u tabloidima. Mentalno nije bio dovoljno jak, a spas je tražio u čaši. Ponekad je pijanstvo prelazilo u nasilništvo, pa su noćenja, pa i više dana u zatvoru za Matija Nikenena postali sasvim normalna stvar.

Osuđivan je na bezbroj uslovnih, pa mesec, četiri meseca, pa i godinu dana zatvora. Čak je optužen i za pokušaj ubistva.

Potegao je nož na svoju krv, pošto je izgubio u lokalnom sportu u Finskoj, de se takmičari u dvoboju povlače za kažiprst. On je izgubio duel i posegnuo za nožem, zbog čega je osuđen na 26 meseci zatvora.

Ubro je ponovo bio u zatvoru, ovoga puta zbog nasilja nad suprugom i ponovo je proveo 18 meseci iza rešetaka.

Na dan Božića 2009. godine, Nikenen je zadao nekoliko udaraca nožem supruzi i pokušao je da je udavi pojasem za bademantil. Ona je na kraju uspela da pobegne kod suseda i pozove policiju, a on je za napad dobio novih 16 meseci zatvora.

Poslednjih nekoliko godina života proveo je sam. Živeo je kao pustinjak, otuđen od okoline. Umro je sa 55 godina u svojoj kući, umro je od života, odnosno od načina na koji ga je živeo.

VIDEO: Kako da zaobiđete ozbiljne gužve po gradu kada padne debeli sneg

(Telegraf.rs)