Delfini pobedom završili Evropsko prvenstvo: Italijani "pali" u borbi za peto mesto

Nije ni u ovom meču Delfine zaobišla napadačka kriza, odbrana još jednom bila čvrsta

Foto: Telegraf.rs

Vaterpolisti Srbije osvojili su peto mesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti pobedom nad Italijom 8:7 u Dunav areni u poslednjem meču na ovogodišnjem šampionatu.

Dobra igra u odbrani koja je krasila srpski tim tokom ovog takmičenja igrala se od starta meča, a Filip Filipović je na drugoj strani terena postigao prvi gol na meču.

Frančesko Di Fulvio je ubrzo izjednačio, a reprezentativci Srbije su u međuvremenu pogodili prečku i jednom "tukli" direktno u golmana Azura.

Foto: vss.rs

Ono što je takođe bilo odlika Delfina u Budimpešti, kontrafaulovi, javili su se rano kao problem, pa je posle isključenja Miloš Ćuka u petom minutu Mišel Bodegas pogodio za 2:1.

Milan Aleksić je iz sredine probio Marka Del Lunga, dok je dve sjajne odbrane upisao Branislav Mitrović na golu Srbije.

Filipović je na minut pre kraja u kontri postigao svoj drugi gol na meču, a u novoj kontri su sudije ozbiljno progledale kroz prste dvojici italijanskih igrača.

Foto: Tanjug/AP

Oni su nepropisno zaustavili Dušana Mandića u situaciji pred golom Del Lunga, pa je posle osam minuta ostalo 3:2 za naš tim. Italijani na startu druge deonice koriste igrača više i vraćaju egal pogotkom kapitena Pjetra Filjolija.

Delfini ne koriste tri napada zaredom, u poslednjem su čak imali i igrača više isključenjem Aikardija, ali Mandić nije mogao da pogodi mrežu. To je kaznio Filjoli drugim golom, a zatim je isto učinio i Di Fulvio za 5:3.

Foto: Telegraf.rs

Sava Ranđelović se sjajno snašao pred golom protivnika i pogodio za 5:4 sa dva metra, ali Italijani nisu posustali u napadu, dok naši u odbrani jesu.

Tako je Di Fulvio trećim golom opet odveo svoj tim na dva pogotka prednosti koliko je ostalo i na poluvremenu.

Konfuzija u napadu se prelila i na nastavak meča, a naši igrači su delovali odsutno čak i pri rutinskim dodavanjima, mada su u odbrani i dalje držali dobar nivo.

Foto: Telegraf.rs

Miloš Ćuk je u jednoj od situacija kada su Delfini imali igrača više probio Del Lunga za 6:5, što je posle dužeg vremena bio prvi pogodak za bilo koju od ekipa.

Nikola Jakšić jeu u neefikasnoj četvrtini imao idealnu priliku da pred golom Italije vrati meč u egal, ali je na minut pre kraja treće četvrtine pogodio prečku.

To ga nije pokolebalo pa je posle isključenja Filjolija ipak postigao gol "zakucavanjem" na drugoj stativi za 6:6.

Foto: Telegraf.rs

Seriju od tri gola nastavio je u četvrtoj četvrtini Aleksić pogotkom u kontri posle asistencije Filipovića i Srbija je tada vratila prednost 7:6.

Naša reprezentacija je nastavila da igra jaku odbranu i oterala je Italijane od gola, ali lepu kombinaciju Azuri krunisali pogotkom Aikardija na četiri i po minuta do kraja utakmice.

Tvrda igra kakva je više odgovarala srpskom timu nastavila se do dva minuta pred kraj utakmice kada je Mandić probušio mrežu sa distance za 8:7.

Italija – Srbija 7:8 (2:3, 4:1, 0:2, 1:2)

Bazen Dunav Arena. Geldalaca 1000.

Sudije: Zvart (Holandija), Kun (Mađarska).

Igrač više: Italija 11 (4), Srbija 9 (4). Dva igrača više: Srbija 1 (1). Peterci: Srbija 1 (1).

ITALIJA: Del Lungo, Fi Fulvio 3, Luongo, Filjoli 2, Fonedli, Veloto, Rencuto, Ečenike , Figari, Bodegas 1, Ikardi 1, Dolče, Nikosia.

SRBIJA: G.Pijetlović, Mandić 1, Dedović, Ranđelović 1, Ćuk 1, Vico, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović, S.Mitrović, B.Mitrović.

Video: Filipović: Nije ovo tragično, imajte strpljenja za nas, bićemo opet oni zlatni delfini

(Od izveštača Telegrafa iz Budimpešte, Miloša Ljubisavljevića)