Španija je novi-stari šampion Evrope: Furija sprečila Hrvate da osvoje jedino zlato koje im fali

Velika borba u finalu Evropskog prvenstva

Foto: Tanjug/Ap

Rukometna reprezentacija Španije novi je šampion Evrope pošto je u velikom finalu savladala Hrvatsku  22:20 i tako je sprečila da osvoji zlatnu medalju, jedinu koja joj nedostaje u bogatoj riznici.

Španija je odbranila zlatnu medlaju osvojenu 2018. godine i tako postala tek druga selekcija, posle reprezentacije Švedske, kojoj je to pošlo za rukom.

Od samog starta susreta Hrvatska je zaigrala onako ume i u prvih 5 minuta stigla do vođstva od 3:1. Ipak, popularni Kauboji nisu iskoristili "prednost" koju su stekli jer je usledio blagi pad, posle koga se Španija vratila "u igru" i to, zahvaljujući Entreriosu za 6:6.

Ovo izjednačenje bukvalno je "probudilo" tim Lina Červara koji "dodaje gas" i do 18. minuta dolazi do najveće prednosti na meču od 10:7 za opšte oduševljenje navijača na tribinama.

Ali, igra Hrvata po sistemu "toplo-hladno" se nastavila pa je tako usledio period od 10 minuta kada Hrvatska nije postigla niti jedan gol. Usledila je serija Furije za 10:10, da bi potom do poluvremena došli i do vođstva 12:11.

U nastavku, posle ujednačenih uvodnih minuta, usledila je serija Španije od 4 gola. Bio je to period u kojem je delovalo da je pobednik već rešen, naročito, jer se igra Hrvatske potpuno raspala. Ipak, selektor Lino Červar tražio je tajm-aut, posle kojeg je usledio novi veliki povratak njegovih izabranika u susret.

Prvo Šarac smanjuje na -3, da bi potom pogodio i Duvnjak sa 10 metara za "samo" -2.  Malo po malo, Kauboji su došli do samo jednog gola zaostatka, koje je doneo Matanović. Balet hrvata zaokružio je u 49. minutu Marića za potpuno izjednačenje 18:18, koje je označilo i njihov potpuni povratak u meč.

Do kraja, viđena je velika borba. Obe selekcije teško su dolazile do gol, pa je tako na samo dva minuta do kraja rezultat bio 20:20. Na samom kraju, Aguinagalde je iznjudio sedmerac za 21:20, da bi posle koraka Karačića, pogodio Dušebajev za konačnih 22:20.

Evropsko prvenstvo, finale:

Hrvatska – Španija 20:22 (11:12)

dvorana: Tele2 Arena, Stokholm

sudije: Nikolov, Načevski (MKD)

Hrvatska: Ašanin, Brozović 1, Cindrić 0, Duvnjak 5, Horvat 3, Hrstić, Karačić 4, Mamić 1, Mandić 1, Marić 3, Matanović, Musa, Šarac, Šego, Šipić, Stepančić 3.

Španija: Aginagalde 2, Arinjo, Kaneljas 2, Korales, Dušebajev 1, Entrerios 3, Fernades 1, Figueras 1, Gomes 5, Goni 1, Gvardiola, Makeda 3, Moros, Peres, Sarmiento, Sole Sala 1.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)