Bor i Srbija se opraštaju od zlatne devojke srpskog streljaštva: Komemoracija Bobani u sredu u podne

Epilog jednog od najtežih udaraca srpskom sportu

Foto: MN Press

Komemoracija bivšoj srpskoj streljašici Bobani Momčilović Veličković biće održana u sredu prvog jula u podne, objavio je Streljački savez Srbije.

Komemorativni skup će biti upriličen u sali Muzičke škole u Boru, dok je u 14 časova polaganje urne na borskom Novom groblju.

Svoj dolazak i odavanje pošte proslavljenoj srpskoj sportistkinji najavili su iz Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Streljačkog saveza.

Bobana je tragično preminula od posledica i komplikacija koje su se javile posle porođaja.

Ona je tokom trudnoće dobila eklampsiju, toksikozu praćenu gubitkom svesti, povišenim krvnim pritiskom, gubitkom belančevina u mokraći majke.

Eklampsija uzrokuje otoke lica i tela, poremećaj funkcije pojedinih organa trudnice kao što su bubrezi, jetra i mozak.

Posle nekoliko dana u zaječarskoj bolnici je prebačena u Beograd u već lošem stanju, jedno vreme bila je i u komi i naposletku je preminula, dvadesetak dana posle porođaja.

- Ona je meni bila sve u životu, iskreno ne mogu da pričam o tome u ovom trenutku. Sve što smo imali, imali smo zajedno. Bili smo zajedno na skoro svim takmičenjima. To je jedna od onih ljubavi o kojima se priča... Čekali smo dete, i Vukašin je ostao da bude meni sećanje na Bobanu. U njemu vidim Bobanu, suvišno je da bilo šta drugo kažem. To je ono najviše što je ostalo od nje, to je moja misija koju tokom života moram da izguram. Sve ostalo je otišlo sa njom - rekao je posle svega njen suprug Miša.

Srpska streljašica u svojoj biografiji ima pregršt priznanja, a u februaru je osvojila poslednju veliku - zlato na Evropskom prvenstvu u disciplini vazdušni pištolj na deset metara. To zlato joj je samo u Evropi bilo treće.

Iza sebe je ostavila rođenu bebu, koja je posle porođaja ostala dobro.

(Telegraf.rs)