Propuštena istorijska prilika: Rukometašice Srbije ostale bez OI, greške poslale Mađarsku u Tokio

Prilično loše izdanje Srpkinja i rušenje jednog sna

Foto: MN Press

Velika šteta... Ženska rukometna reprezentacija Srbije neće učestvovati ni na Olimpijskim igrama u Tokiju pošto su na kvalifikacionom turniru zabeležile i drugi poraz u grupi, ovoga puta od Mađarske u Đeru 31:23.

Ovo je bila idealna prilika da se naša selekcija prvi put od raspada Jugoslavije plasira na Olimpijske igre, ali izabranice Ljubomira Obradovića nisu ušle u meč onako kako se očekivalo, iako su morale da savladaju Mađarice kako bi ostale u igri za odlaka u zemlju izlazećeg sunca.

Mnogo tehničkih grešaka i prilično veliki broj propuštenih zicera stvaralo je situaciju za domaćina turnira da konstantno bude na sigurnoj rezultatskoj distanci.

Naše su jurile za protivnicima, Marina Dmitrović je davala najviše u prvom poluvremenu, ali prednost protivnica je posle 12. minuta počela da raste do +4 nakon 30 minuta igre.

Učinak je mađarska selekcija ravnomerno podelila, od levog, preko bekova, do desnog krila gde se nalazila sjajna Lukač. Za dobru ofanzivu i rezultat direktno su uticale odbrane Biro koja je skidala zicere Lisčević, ali i Krpež-Šlezak koja je imala priliku da pogotkom na prazan gol na 8:12 vrati našu ekipu na pravi put, ali ona je iznenađujuće promašila.

Možda je postojao impuls na startu drugog dela igre, ali je taj voz prošao i Mađarice su došle do +7 što su održavale u laganom tempu sve do kraja meča.

Nismo videli ono što smo očekivali od rukometašica i može se reći da je nemoć bila prilično vidna u drugih 30 minuta. Golmanke Mađarske su bile stub pobede domaće selekcije, bekovi su izgledali prilično impresivno, a krila su završavala posao kada god lopta dođe do njih.

Dobar dan za Mađarice i loš dan za Srpkinje napravile su upravo ovaj rezultat koji je prilično jasan.

Dalje iz grupe gde je bila Srbija idu Ruskinje, koje su u prvom kolu bile bolje od naših, kao i Mađarska koja je ovim, ali i trijumfom protiv Kazahstana, obezbedila učešće na OI.

Tok meča:

60. minut (23:31) - Kraj. I utakmice i jednog velikog sna.

57. minut (23:29) - Biće to na kraju ubedljiva pobeda Mađarske.

54. minut (22:29) - Na gol staje Janurik koja skida sedmerac, a onda i zicer nekoliko trenutaka kasnije. Definitivno, Mađarice su danas bolje od nas.

51. minut (21:28) - Mađarska u laganom tempu održava +7. Kovačević se upisala po prvi put na ovom turniru.

48. minut (20:27) - Još jedan gol za Cvijić, a onda i prvi na meču za Lavko, ali odgovara domaća selekcija sa bekova.

45. minut (18:25) - Možda je recept od starta trebalo da bude prolaz preko Dragane Cvijić koja koristi dobro prostor u drugom delu igre. Mađarice i pored svega drže veoma visoku razliku.

42. minut (16:23) - Dugo je Srbija bez gola, a u Mađarskoj sada radi levo krilo - Šacl iz kontre pogađa.

39. minut (16:22) - Sa druge strane, naša krila su prilično indisponirana, a to je i potvrdila Radosavljević koja je prvo pokušala u dalji, onda i u bliži ugao, ali Biro dobro reaguje. Razlika je sada već prilično velika

36. minut (15:20) - Ne možemo da zaustavimo Lukač koja pravi čuda na desnom krilu. Viktorija je dala u razmaku od 30 sekundi dva gola.

33. minut (14:17) - Ovo nam daje nadu! Posle dobre akcije Mađarica na pivotu i gola Helembai, naše su prvim golom Stoiljković u susretu, a onda i preko raspoložene Dmitrović krenule u mogući preokret.

30. minut (12:16) - Ziceri nisu korišćeni i tehničke greške su se ređale. Prilično su naše dame spore u ofanzivi, prvi put smo iskoristili pivota Draganu Cvijić u 30. minutu. Moraće da se desi velika promena kako bi naše ostale u igri za Olimpijske igre, a za to imaju celo drugo poluvreme.

27. minut (11:15) - Dmitrović je jedina trenutno na željenom nivou u našoj reprezentaciji, a Marina nas je sa dva gola sa desnog beka održala u igri.

24. minut (9:13) - Odbrana je zategnutija nego u minulom periodu i Srbija uspeva da smanji prednost domaće selekcije.

21. minut (8:13) - Šta se desilo sa srpskim timom, to verovatno znaju samo one na terenu. Prvo bačena lopta u kontri u aut, iako je ličilo na zicer, a onda i pravi zicer i prazan gol promašuje Krpež-Šlezak. Kapitenka  je mogla da napravi slobodno još koraka i da priđe golu, ali ona je to pokušala da reši sa centra. Mađarice, sa druge strane, neumoljive i sve kažnjavaju.

18. minut (8:11) - Postoji nada da će se naše probuditi, a imale su jedan kvalitetan impuls sa pivota kada je iznuđen i sedmerac i isključenje Tomori.

15. minut (6:10) - Jako težak period za naše rukometašice koje su u dva navrata izgubile loptu, Trifunovićeva je isključena na dva minuta, a Mađarice su veoma jednostavnim akcijama postizale golove. Nema koncentracije na visokom nivou.

12. minut (5:7) - Iskoristile su Srpkinje izgubljenu loptu i prazan gol da se ponovo približe na samo gol razlike, ali je Lukač sa druge strane dobila loptu na desnom krilu i pogodila bliži ugao.

9.minut (4:5) - Jedan vrlo konfuzan period za srpski tim. Domaćin je otišao +3 i čekala se reakcija do koje je i došlo ponovo preko Krpež-Šlezak iz kontre i Lisčevićeve koja se probila sa pozicije centralnog beka

6. minut (2:3) - Držale su Mađarice u dva navrata +2 sa brzim akcijama i golovima Aniku Kovačič, dok je za našu selekciju prvi pogodak postila Krpež-Šlezak sa desnog krila, a onda je stigao pogodak i Lisčevićeve.

3. minut (0:1) - Golmanke su dobro otvorile meč - Tomašević je imala jednu odbranu, a Biro sa druge strane dve, dok je prvi gol stigao na isteku trećeg minuta od strane Sološi-Sadžik.

Pre meča:

Srbija je na startu kvalifikacija poražena od Rusije sa 29:24, dok je Mađarska slavila ubedljivo protiv Kazahstana sa 44:19.

Srpska selekcija nije učestvovala na OI još od 1988. gdine, što znači u sklopu Jugoslavije, a sada će morati da savlada Mađarsku, i to u Đeru.

Ukoliko bi naša selekcija slavila, potrebna bi joj bila pobeda i u poslednjem kolu nad Kazahstanom, kao i neuspeh Mađarica u duelu sa Rusijom.

Video: Obradović: Imamo istorijsku priliku za odlazak na Olimpijske igre

(Telegraf.rs)