Danac pobedio na Tur de Fransu ispred Slovenca: Osvojio je i ček na 500.000 evra

Jonas Vingegrad prvi put u karijeri trijumfovao je na čuvenoj trci

Foto: Tan

Danski biciklista, Jonas Vingegard prvi put u karijeri stao je na vrh pobedničkog postolja na kraju Tur de Fransa danas u Parizu, čime je postao prvi takmičar iz ove zemlje još od Bjarnea Risa 1996. godine koji je bio "u žutom" posle poslednje etape.

Danac je trku dugu 21 etapu završio u vremenu 79 sati, 33 minuta i 20 sekundi, što je za dva minuta i 43 sekunde brže od dvostrukog uzastopnog osvajača trke, Tadeja Pogačara iz Slovenije.

Treći i poslednji na pobedničkom postolju bio je Gerejnt Tomas iz Velike Britanije sa zaostatkom od sedam minuta i 22 sekunde za pobednikom iz Danske.

U poslednjoj etapi, voženoj danas oko čuvenih Jelisejskih polja u Parizu, trijumfovao je Belgijanac, Jasper Filipsen. Ona nije imala značaj, pošto se tokom nje tradicionalno ne napada vlasnik žute majice.

Belu majicu za najboljeg mladog takmičara dobio je Tadej Pogačar, dok je tačkastu za najboljeg "penjača" dobio pobednik trke Vingegard. Zelenu, za takmičara sa najviše poena u sprintu, kao i nagradu za najborbenijeg igrača, osvojio je Vaut van Art iz Belgije, dok je najbolji tim bio Ineos Grenadirs.

Pobedniku trke pripala je nagrada od 500.000 evra.

Video: Od starih bicikala pravi fenomenalna prevozna sredstva, neka čak nemaju volan

(Telegraf.rs)