Najveća francuska teniska nada za Telegraf: "Moji su iz Umčara, dolazim često u Srbiju, Novak mi je uzor!"

Velika povezanost sa našom zemljom postoji, iako se više ne dovodi u pitanje za koga će nastupati

Foto: Telegraf.rs

Selena Janićijević jedan je od dijamanta svetskog tenisa, 19 godina joj je i Francuska, pod čijom zastavom nastupa, prepoznala je talenat i ukazala joj priliku sa vajld kartom da izbrusi svoj talenat na Rolan Garosu.

Još 2019. godine je učestvovala u glavnom delu žreba Grend slema u Parizu, sada zauzima 333. poziciju na svetu, a osvojila je već pet ITF trofeja.

Predviđa joj se velika karijera, lak ulazak među 100 najboljih uskoro, a za Telegraf je otkrila da često posećuje Srbiju i da voli letnje odmore da provodi kod porodice u našoj zemlji.

- Rođena sam u Francuskoj, ali mama je rođena u Srbiji, u Beogradu. Deda i baba su takođe rođeni u Srbiji, a ja sam živela u Francuskoj čitav život, išla sam u školu ovde, a i, eto, treniram sada ovde. Cela familija mi je u Srbiji, u Umčarima, volim da odem leti tamo.

Vezana si za porodicu iz Srbije?

- Ne mogu baš od turnira i obaveza često da dođem, ali dođem na dve-tri nedelje godišnje. Tamo mi je lepo za odmor nakon napornih treninga. Sa mamom pričam više srpski nego francuski, sa tatom malo manje, ali da, pričamo srpski kada smo kući.

Da li je postojala verovatnoća da igraš za Srbiju?

- Kad sam bila mlađa, da. Puno su me pitali o tome, ali sad više ne. To se događalo još kada sam imala 10-12 godina. Ne znam mnogo srpske tenisere, znam samo Krunićevu ko je, ali se ne poznajemo najbolje.

Iskustvo Rolan Garosa?

- Igrati protiv ovih vrhunskih igračica je veliko iskustvo za mene, to mi daje motivaciju, a i indikator je gde ću i kako igrati već sledeće nedelje. Znam da sam već sada blizu toga što želim, samo želim da radim na tome da budem brža.ć

Ko ti je uzor?

- Otkad sam počela da gledam i pratim tenis, na Novaka. Svaki put gledam njegove mečeve, a što se tiče teniserki, nemam neku posebnu, ali i to volim da ispratim i pogledam, izanaliziram šta sam videla... Ali, Novak je taj kojeg, kada mogu da gledam, sigurno gledam.

Zašto baš Novak?

- Pa, on je najbolji svih vremena. Svi imamo svoje mišljenje, neko će da kaže da je to Nadal ili Federer, ali neko će da kaže Novak. Videćemo, ali, hajde da ima najviše Grend slemova od svih i bude baš istaknut po svemu.

Koji su ti planovi do kraja sezone?

- Vraćam se u Marselj da treniram 10 dana i posle toga ću igrati ITF turnire po Francuskoj. Onda ćemo videti kako napreduje ranking. Osećam pažnju, pomaže mi Teniska federacija Francuske, pomaže mi sa trenerom, da napredujem. Evo i sa ovom vajld kartom Rolan Garosa su prilično pomogli.

Koje imaš želje u budućnosti, a koje snove?

- Volela bih sa mojim rankingom da uspem da dođem do kvalifikacija za US Open, ali nema puno vremena do tada. Vidim se za dve godine u Top 100, a možda i bolje - zaključila je Janićijević.

Video: Đoković: Gubim 4.000 bodova bez prilike da ih branim zbog kancelarije i politike

(Telegraf.rs)