Gustavo Kuerten: Nadal može da osvoji još 5 Rolan Garosa! On, Novak, Rodžer i Endi su neprocenjivi za tenis!

Legendarni Brazilac ušao je u Tenisku kuću slavnih i tom prilikom napravio paralelu između teniskih zvezda nekada i sada

Gustavo “Guga” Kuerten, trostruki osvajač Rolan Garosa, član Teniske kuće slavnih od 2012 i , uz Martinu Hingis, njen globalni ambasador, jutros se obratio teniskom auditorijumu na Rolan Garosu, na dvadesetu godišnjicu od njegovog prvog epohalnog uspeha na pariskoj šljaci.

Specijalno za Telegraf iz Pariza, Vuk Brajović – powered by Motorola Moto Z

Kao bivši broj jedan ATP turneje, koji je sve trofeje u Parizu osvojio sa te pozicije, bio je prirodni izbor da, kroz aktivnosti ovog međunarodnog teniskog tela, promoviše istorijat ove izuzetne igre, bivše asove i šampione, kao i sve ono što je važno za perspektivu tenisa. U nedelju, pre početka muškog finala, biće mu uručen prsten Kuće, čime će se pridružiti 252 članova i članica ovog elitnog teniskog društva.

>>> Strani eksperti kažu da Novak kakvog znamo više ne postoji i Agasija zovu prolaznim trenerom: Šta treba Đokoviću da dođe do Tigrovog oka?

- Ono što članstvo u ovoj instituciji znači razvoju tenisa u svetu danas je nešto što nisam mogao ni da zamislim kao mladić koji je počinjao da igra tenis. Želja mi je da učinim sve da kroz ulogu ambasadora vratim što više tenisu koji mi je toliko dao.

- A kad sam došao u Pariz 1997. godine, do tada nisam ni jednom prošao u drugi krug žreba na nekom Grend Slemu. Bukvalno sam došao da istražujem. Realni cilj tada mi je bio da dobijem jedan meč. Sa tim na umu, osvajanje titule te godine i bilo još veće čudo.

- Tada su pripreme za mečeve bile neuporedivo manje opsežne, nismo imali na raspolaganju svu tehniku i statistiku koja je igračima i trenerima danas dostupna na dodir dugmeta. Ipak, nekako smo se pripremali, ponajviše u smislu motivacije i mladalačke strasti, što mi je veoma simpatično u retrospektivi.

- Kako sam napredovao iz kola u kolo, protiv Bjorkmana, Mustera Medvedeva, Kafeljnikova, Devulfa i napokon Brugere,  taj san mi se sve više činio kao java. Čoveče, ovo se stvarno dešava, i ti si deo toga, govorio sam sebi.

- Tada je uspeh na tom nivou, za jednog igrača iz Brazila, predstavljao nešto van svih konvencija. Danas je tenis globana pojava, a tada je bio mnogo više koncentrisan oko centara teniske tradicije i moći, kao što su SAD, Evropa ili Australija. Iako je fudbal naš glavni nacionalni sport, sanjariti o uspesima u tenisu nije bilo isključeno, ali ni izgledno da se realizuje, čak ni među najvećim optimistima među nama. Slavilo bi se da se uđe u drugu nedelju, ali, istovremeno, to nije bilo ostvarenje koje smo smatrali za naš konačni domet, nego smo se trudili da odemo barem još jedan korak dalje.

- I pored svega, nisam bio siguran da ću ući u Tenisku kuću slavnih, činilo mi se da je poslednja šansa prošla. Sad kada čujem ovu najavu, veoma sam emotivan, jer je ovo privilegija veća od bilo koje druge u svetu tenisa za mene.

Iako se popularni Guga najčešće spominjao u poslednje vreme u kontekstu njegovog druženja sa Novakom Đokovićem, uglavnom se bavio temom izuzetne uloge i neverovatnog povratka u svetski teniski vrh koji su ostvarili Nadal i Federer.

- Ako Rafa može da osvoji Rolan Garos ove godine, ne vidim zašto ne može da ga osvoji i još 5 puta. Iako mu pre 2 godine niko nije davao šanse da osvoji još jedan Grend Slem, a naročito ovaj u Parizu, drago mi je da je opovrgao takve ocene. Uz sve to, Rafa je i sjajan momak, divno ljudsko biće, sa neverovatnom posvećenošću napretku i radnom etikom. Njegovi uspesi idu ruku pod ruku sa neverovatnom ulogom primera za mlađe generacije koju je uspostavio svih ovih godina.

- Ove godine je ponovo glavni favorit, u istoj poziciji kao što je bio kada je dominirao sportom. On prosto obožava izazove, i mislim da dugo nećemo imati igrača koji je toliko strastven u verovanju da ništa nije nemoguće, neostvarivo… Mislim da je rivalitet koji ima sa Federerom izuzetna pojava u svetskom sportu uopšte, koja je na toliko načina unapredila ovu igru, i katkad se pitam da li su obojica zapravo sa neke druge planete.

- Ono što dosta razlikuje tenis danas od vremena u kojima sam ja igrao je i to što su glavne zvezde ovog sporta, pored toga što predstavljaju možda i najbolje igrače svih vremena, takođe i veoma pristupačni i pristojni ljudi. Pre su najbolji igrači bili superzvezde, skoro nedodirljvi, ljudi sa posebnom aurom i sa posebnim protokolom.

- Današnji predvodnici tenisa dolaze iz različitih krajeva sveta – Rafa, Rodžer, Novak, Mari, i veoma su svesni koliko njihova uloga promotera tenisa i sporta znači za njihovo podneblje, kulture, ali i globalni apel tenisa. U tom smislu, oni ostavljaju utisak da sa njima uvek možete da sednete, popričate, dobijete dobar savet. A to toliko puno znači, naročito mladima, koji se rado poistovećuju sa raznovrsnim kvalitetima sve četvorice.

- Uspostavljena je prava, iskrena emotivna veza sa generacijama koje dolaze, koje se ugledaju na njih. A to je legat njihovog uspeha kao tenisera i ličnosti, koji je neprocenjiv - zaključio je prvi i pravi “šampion srca” Rolan Garosa, uvek nasmejani Guga Kuerten.

(Telegraf.rs)