Srbin odveo Hrvate u četvrtfinale! Modrić umalo tragičar, penali su srušili Dance i odveli Vatrene na Rusiju! (VIDEO)

Nestvaran meč, u kom je na kraju dominirao golman srpskog porekla, Danijel Subašić!

Fudbaleri Hrvatske i Danske odigrali su 4. meč osmine finala na Mundijalu, bilo je 3:2 za Hrvate na penal ruletu!

Urugvaj i Francuska su već zakazali duel, dok je Rusima preostalo da sačekaju pobednika ovog meča nakon herojskog podviga u susretu sa Španijom.

Hrvatska je bila blagi favorit u duelu sa Dancima, koja je pokazala ipak kako ume da se brani disciplinovano i prilično ubistveno za nerve rivala.

Sve je posle stihijskih pet minuta igre sa dva pogotka ličilo na šahovsku partiju, do samih produžetaka u kojima su tek izvršene poslednje izmene, što govori o spremnosti trenera za ovakav tok i epilog meča.

Luka Modrić je promašio penal u 115. minutu, ali će morati večno da zahvaljuje golmanu Subašiću što nije tragičar. On je odbranio ključni penal u petoj seriji, koji je materijalizovao Rakitić u završnom šutu.

U četvrtfinalu, Rusija će igrati protiv Hrvatske 7. jula u Sočiju, od 20 časova.

Hrvatska - Danska 1:1 - penalima 3:2

(Mandžukić 5, Jorgensen 2)

Stadion: Nižnji Novgorod Sudija: N. Pitana, Argentina

Hrvatska: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 81. Pivarić), Rakitić, Brozović (od 71. Kovačić), Rebić, Modrić, Perišić (od 97. Kramarić), Mandžukić (od 108. Badelj)

Danska: Šmajhel, Dalsgard, Jorgensen, Kjaer, Knudsen, Eriksen, Dilejni (od 98. Kron Deli), Kristensen (od 46. Šone), Poulsen, Kornelijus (od 66. Jorgensen), Braitvajte (od 106. Sisto)

TOK MEČA

Kako je počela utakmica, sigurno su mnogi pomislili da ćemo gledati goleadu i adrenalinske nalete na dve strane - grdno su se prevarili...

Posle dva stihijska kiksa, krenula je prava šahovska partija, ali da krenemo redom - Danci su već na isteku 1. minuta poveli golom Jorgensena, koji je samo iskoristio nespretnost rivala u odbrani, koji su mu dozvolili da se olako nađe u idealnoj poziciji za šut pri velikoj gužvi u 16-ercu.

Usledio je munjeviti poklon nazad, pošto su Danci u želji da intervenišu samo odbacili loptu do Mandžukića, koji ne ume da se naljuti na ovakve lopte u srcu šesnaesterca - kod njega tu nema razmišljanja i komplikovanja, samo je raspalio po lopti i smestio je iza Šmajhela.

Onda je usledilo nadigravanje nerava, gde niko nije popuštao, s time da su Danci ostavili malo bolji utisak. Oni su bili ti koji su želeli ovakav ritam i uspelo im je da ga nametnu, a kako je vreme odmicalo, Modrić, Rakitić i ekipa su delovali sve jalovije i nervoznije.

Više bi im odgovaralo otvaranje kakvo su im servirali Argentinci, ali je sve išlo tokom koji Danci vole da imaju i sa kojim su lagano prošli grupu bez poraza.

Eriksen je u prvom poluvremenu uspeo da uzdrma čak i prečku, dok je u nastavku viđeno bezvoljno nadigravanje koje se polako pretvorilo u iščekivanje produžetaka. Ulazili su polako i Kron Deli, Sisto, odnosno Kramarić i Badelj, ali to nije promenilo tok, samo je Sisto jednom na svežinu uspeo da izlomi Hrvate i promaši u solidnoj šansi.

Onda je, kada su možda pojedini već zaspali, Rebić uleteo u 16 metara neometan i predriblao je Šmajhela, ali ga je oborio Jorgensen za najstrožu kaznu, u kojoj se čak provukao dobivši samo žuti karton. Onda je Modrić stupio na scenu, ali mu je sin legendarnog Petera pokazao da krv nije voda.

Dugo je mahao rukama i pokazao Modriću da se ne plaši, a onda je čekao do samog kraja i šuta koji je vrhunski pročitao za sigurnu odbranu, a udarac je toliko bio slab da nije imao Modrić nadu makar za odbitak. Usledili su penali, u kojima se pritisak samo smenjivao.

Prvo je Eriksen pogodio stativu, pa je Šmajhel odbranio Badelju, da bi zatim precizni bili Kjaer, Kramarić, Kron Deli i Modrić. Onda je odbranjen šut Šoneu, pa je Šmajhel ukrotio Pivarića, ali je i Subašić odbranio Jorgensenu.

Vrhunski je zaustavio opasan šut i postao heroj Hrvatske i Luke Modrića, jer je hladnokrvno poslednji udarac zadao Rakitić.

VIDEO - Ostaje nam samo da navijamo za njih:

(Telegraf.rs)