Subašić je samo jedan od nekoliko hiljada Srba koji su se odrekli vere: Iz srpskog parlamenta grme o golmanu Hrvatske

Iako je poreklom Srbin, golman vatrenih je morao da se izjašnjava kao Hrvat kako bi izbegao pretnje

Golman reprezentacije Hrvatske Danijel Subašić samo je jedan od više desetina hiljada Srba u Hrvatskoj koji su se od 1991. godine do danas odrekli svoje nacije i vere da bi izbegao pretnje, uvrede, fizičke napade i govor mržnje kojima su izloženi preostali Srbi u toj zemlji, izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je inače predsednik skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

>>> Zaklaću te ako se udaš za Srbina! Iza golmanskog heroja Hrvatske je potresan sukob sa tastom, zbog kog sada poriče korene!

- Nažalost, Subašić je pogazio svoje korene i poreklo kada je javno izjavio da je Hrvat katolik. On nije smogao snage da kao javna ličnost poruči hrvatskoj javnosti da se neće odreći svog srpstva i da će braniti za Hrvatsku ako ga prihvate kao Srbina -, navodi se u pisanoj izjavi.

Linta ukazuje da je jedan od temelja neprijateljskog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj - lažna i apsurdna teza da su Srbi u proteklom građanskom ratu bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve i oslobodioci.

On podseća da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan još 2006. uputio pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je naveo da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje.

Takođe je podsetio da je predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić još 2003. rekao da je od 1991. do te godine samo u Zagrebu oko 20.000 dece pravoslavne veroispovesti prevedeno u katoličanstvo.

VIDEO: Vučić o odnosima s Hrvatskom

(telegraf.rs)