Francuska je prvak sveta, Hrvati nokautirani: Mundijal završen spektaklom sa šest golova! (FOTO)

"Trikolori" drugi put svetski prvaci, junaci pobede Grizman, Embape i Pogba, Mandžukić dao gol i autogol, drugi strelac za Hrvate Perišić skrivio penal

Za kraj fenomenalnog Svetskog prvenstva: goleada za pamćenje i titula za super Francusku koja je u spektakularnoj utakmici savladala Hrvatsku 4:2 (2:1) i drugi put postala najbolja na svetu, posle uspeha generacije iz 1998.

Neverovatan meč viđen je na moskovskom "Lužnjikiju", slika i prilika Mundijala koji smo gledali prethodnih mesec dana, golovima su ga garnirali Grizman, Pogba, Embape, na drugoj strani Perišić i Mandžukić, ali su obojica istovremeno bili i tragičari Hrvata, jer je Mandžukić doveo "trikolore" u vođstvo autogolom, a Perišić pred kraj poluvremena skrivio penal iz kojeg je Grizman postigao gol za 2:1.

>>>Zašto bi za srpski fudbal moglo biti dobro da Hrvatska osvoji Mundijal

U nastavku meča, Francuzi su na furiozan način postigli dva gola preko Pogbe i Embapea, poveli 4:1 i usmerili meč u samo jednom pravcu, pa je i kiks Ljorisa, te gol Mandžukića, bilo nešto što nije mnogo zabrinulo nove prvake.

Francuska je na listi osvajača Mundijala sa dva pehara stala uz rame Urugvaju i Argentini.

Francuska - Hrvatska 4:2

(Mandžukić 19. ag, Grizman 38. p, Pogba 60, Embape 66 - Perišić 29, Mandžukić 69)

FRANCUSKA: Ljoris, Pavar, Varan, Umtiti, Pogba, Kante (od 54. Nzonzi), Matuidi (od 73. Toliso), Ernandez, Grizman, Žiru (81. Fekir), Mbape

HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 82. Pjaca), Perišić, Brozović, Rakitić, Modrić, Rebić (od 71. Kramarić), Mandžukić

Hrvatska nema za čim da žali, prevazišli su i najsmelija očekivanja izabranici selektora Dalića, odigrali hrabro i u finalu, bili bolji u prvom poluvremenu u kom su, iz jednog jedinog šuta protivnika, primili dva gola. Nisu imali sreće "kockasti", ali isto tako se mora priznati da su naišli na jednu od najmoćnijih reprezentacija koje smo gledali poslednjih godina, jer Francuzi to i jesu sa ovakvom plejadom igrača u sastavu.

Francuska je, bez ikakve dileme, pokazala najviše na Mundijalu, u grupi su igrali taman koliko je bilo dovoljno da uhvate ritam za nokaut fazu u kojoj su, počevši od goleade sa Argentinom, preko dve pobede bez primljenog gola (Urugvaj, Belgija), i u samom finalu delovali kao da im niko ne može oduzeti ono po šta su došli.

>>> Prekid finala! Žena u uniformi uletela na meč Hrvatske i Francuske i izazvala haos prkoseći Putinu(VIDEO)

I u finalu im se "otvorilo", poveli su iako jedva da su prišli golu rivalu do tada, autogolom ih je častio Mandžukić, izdržali su "trikolori" opasne akcije i napade Hrvatske i pre i posle gola, nisu klonuli ni posle egala koji je doneo Perišić, a sreća ih je pogledala i pred kraj poluvremena, kada je VAR penal realizovao prvi "penaldžija" tima Antoan Grizman (treći njegov iskorišćen jedanaesterac na Mundijalu).

Sa 2:1, i tako datim golovima, drugim pred sam kraj poluvremena, jasno je da su Francuzi pred nastavak bili u psihološkoj prednosti.

U nastavku, iako su hrvatski fudbaleri napali svim silama u povoju drugog dela, petominutna demonstracija suvog talenta odlučila je pobednika. Prvo je Pogba u 60. minutu pokazao zašto je "težak" 100 miliona evra, a onda je i Embape šest minuta kasnije pokazao zašto verovatno sad vredi 150 miliona.

Bila su to dva sjajna udarca "u srce" Hrvata, koja su okrnjile borbeni moral Dalićevih igrača.

Ni veliki kiks Ljorisa nešto kasnije, kada je Mandžukić pročitao fintu francuskog golmana, nije mnogo poremetio Francuze, iako je probudio Hrvate da nekim čudom i četvrti uzastopni put na Mundijalu u nokaut fazi mogu izboriti produžetak.

Samo je čudo bilo potrebno "kockastima" za takav epilog, a ono se nije desilo, Francuzi su bez mnogo drame priveli meč kraju, čekali poslednji zvižduk argentinskog sudije Pitane kao "na iglama", a onda, kao opareni, jedni drugima potrčali u zagrljaj.

Francuska je prvak sveta!

 

VIDEO - Atmosfera u Zagrebu pred finale - baklje gore, ulicama se ori "Za dom spremni"

(Telegraf.rs)