Čilić i Edmund pišu tenisku istoriju!

Veoma neizvesno prvo polufinale prvog Grend Slema u sezoni 2018 u Melburnu

Marin Čilić (6) brani “čast” nosioca turnira protiv u Melburnu izvrsnog Kajla Edmunda, u njihovom drugom meču u dosadašnjiim karijerama. Ipak, dosta ubedljiva pobeda u dva seta na šangajskom mastersu prošle godine skoro da neće nositi nikakvu težinu u današnjem meču.

Igrač koji bude pobedio u današnjem polulfinalu će biti tek drugi igrač od 2008. (i Vavrinkinog trijumfa u 2014.) koji je ušao u finale Australijen Opena, a da nije član “velike četvorke” (Federer, Nadal, Đoković, Marej).

Edmundov i Čungov uspeh, da se čak dva igrača bez statusa nosoica nađu u polufinalu ovog Grend Slema, se poslednji put desio davne 1999. godine. Sa druge strane, Čilić će nastojati da, u svom desetom pokušaju ovde, postane prvi igrač iz Hrvatske koji će nastupiti u finalu Australijen Opena, što bi mu bilo treće Grend Slem finale u karijeri, samo jedno manje od vodećeg u tom registru, Gorana Ivaniševića.

Ipak, ono što ni jedan igrač iz Hrvatske nije do sada uradio je da nastupi u više polufinalnih mečeva na dva različita Grend Slem takmičenja. Na tu sreću je dugo čekao – toliko dugo da je po tome drugi igrač u istoriji po “strpljenju” da to ponovi – celih 8 godina. Nešto ranije je zabeležio lep jubilej u Melburnu - stotu pobedu na Grend Slem turnirima, u šesnaestini finala protiv Karenjo-Buste.

Ako danas pobedi, Marin će zameniti bugarina Dimitrova na trećem mestu ATP liste, što će mu biti lepa nagrada za drugu pobedu u karijeri protiv prvorangiranog igrača sveta – Nadala, a 2016. u Parizu – Đokovića. U slučaju da meč protiv Edmunda bude odlučivan u petom setu, Marin će se osloniti na pozitivan skor od 7 pobeda i 2 poraza na dosadašnjim nastupima u Melburnu, a 27-12 tokom karijere.

Sa druge strane, Kajl Edmund (49. na ATP rang listi) se bori za ulazak u svoje prvo Grend Slem finale – i time postane tek četvrti britanac u istoriji (posle 11 Marejevih finala, odnosno 1 Lojda i Rusedskog) koji bi ostvario taj uspeh. Od Bagdatisovog finala 2006 (54 na listi), ni jedan igrač tako niskog ranga nije uspeo da se domogne finala u Australiji. U slučaju da to “pođe za reketom” njegovom kolegi Čungu, 58-plasirani koreanac će u tom smislu nadmašiti Edmunda.

Ako obojica budu uspešni – a to svakako nije nemoguće, posle svega viđenog, to će biti prvi put u Open Eri da dvojica igrača koji nisu nosioci igraju u finalu Australijen Opena, a drugi put na bilo kom Grend Slemu (1996 – Krajiček i Vašington). Edmund (23 godine, 20 dana) i Čung (21 godina i 254 dana starosti) bi postali najmlađi igrači posle Endija Mareja (22 godine 261 dan) koji su ušli u finale Grend Slem turnira u istoriji.

U slučaju današnje pobede, Edmund će prvi put ući u Top 20 ATP igrača, i prvi put od 2006.godine postati najbolje rangirani britanski igrač na turneji (ispred Marija). Po prvi put na nekom Grend Slemu bi pobedio čak trojicu nosilaca uzastopce, a prethodne dve pobede ovde (Dimitrov 3, Anderson 12) su njegove najzapaženije u dosadašnjoj karijeri.

U godini u kojoj su ga dobro zapamtili navijači Dejvis Kup tima Srbije (2015) pošto je bukvalno sam doneo pobedu britancima u sred Tašmajdana, Edmund je postao tek sedmi igrač u istoriji ovog takmičenja koji je u svojoj debitantskoj godini nastupio u njegovom finalu.

Ako bi se iko latio “nezahvalne rabote” prognoziranja ishoda ovog meča, ne bi trebao zanemariti važnost Čilićevog iskustva i reputacije kao statusnu razliku koja bi mogla da potvrdi svoju vrednost u ovakvom meču, na ovako velikoj sceni.

Edmund je kroz igru potvrdio zrelost i spremnost da dođe do finala Australije uverljivom pobedom u 4 seta protiv trećeplasiranog prošlogodišnjeg finaliste, Dimitrova – ali je pitanje da li će psihološko breme “zaloga” biti problem sa kojim će se boriti pre i tokom ovog meča.

Obojica igrača imaju odlične servise, sjajnu igru sa osnovne linije, izuzetno efikasno koriste iole malo više ili kraće lopte da silovitim forhendima zabeleže viner ili stave protivnika “na muke” – dok je Edmundova igra na mreži za iotu pouzdanija nego kod protivnika iz Hrvatske. Čilić će sigurno probati da, stabilnom igrom, izazove Edmunda da se raspuca i uđe u seriiju grešaka, koja bi u ovakvom meču mogla da se pretvori u “put bez povratka”.

Čak i tokom nastupa protiv jednog od najofanzivnijih igrača na turneji, Rafe Nadala, Marin je čvrsto “držao” svoju teritoriju, parirao, uzvraćao udarce i odlično prelazio u kontraofanzivu kad mu se za to stvori prilika. Ali, u slučaju da Edmund bude ponovo imao “svoj dan”, stanovite razlike u odnosu na Nadalov meč će biti na delu: Edmund udara snažno i ravno, i – kao mlad igrač – može da izdrži u takvoj igri i nešto duže od starijih kolega.

Raznovrsnost Kajlovih vinera takođe može izuzetno deprimirajuće da deluje na bilo kog protivnika – pa će biti očekivano da se Čilić povuče na “rezervni položaj” i primeni strategiju iznurivanja kroz dug meč – da bi tako “otupio oštricu” i umanjio elan odličnog britanca u takvom načinu igre.

U rezimeu predviđanja za ovaj meč, ljubitelji snažnog i raznovrsnog tenisa će se sigurno dobro provesti gledajući ga, osim ako se desi da važnost ulaska u finale ne bude poremetila Edmundovu koncentraciju. Iako se ne očekuje da Marin podceni Edmunda, nije nemoguće da malo sporije uđe u meč.

Ako se to bude desilo, morao bi već u drugom setu da dođe do rezultatskog egala, inače bi Edmund mogao da skrene taj voz u potpunosti na njegov kolosek – do kraja meča. U svakom slučaju – neizvestan meč, čiji ishod će sigurno obogatiti tenisku istoriju!

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Melburna, Vuk Brajović)