Izner i Anderson oborili rekord Vimbldona: Da li je vreme da se teniska pravila menjaju?

Ovi maratonski mečevi nikome ne vrede...

Možda neki petak 13. doživljavaju kao baksuzan, ali ovaj julski 2018. godine ljubitelji tenisa će svakako pamtiti po rekordu koji je oboren na Vimbldonu!

Naime, Džon Izner i Kevin Anderson su odigrali najduže polufinale u istoriji Vimldona, koje je rešeno tek posle 50 gemova u petom setu - 26:24.

Oni su rekord postavili na isteku petog sata igre (igrali 6:35), kada je na semaforu bilo 10:10 u petom setu. Osim što je najduže polufinale Vimbldona, njihov meč je ujedno i najduži koji je odigran na Centralnom terenu.

Za to možemo da ''zahvalimo'' činjenici da su obojica vrhunski serviseri, odnosno obojica su visoki preko dva metra što im u neku ruku i ''oblikuje'' taj servis.

Izner je, takođe, teniser koji je 2010. godine odigrao i najduži meč u istoriji Vimbldona. On i Nikolas Mau su igrali dva dana - 11 sati i pet minuta, a Izner je na kraju u petom setu slavio rezultatom 70:68!

Dakle, ovaj maraton nije nešto s čime se tenis susreće i postavlja se pitanje da li je vreme za promenu pravila? Da li bi ATP trebalo da razmisli da se i u petom setu igra taj-brejk umesto na razliku?

Najveći gubitnik njihovog maratonskog meča su najpre dvojica pomenutih tenisera, a pitanje je na šta će pobednik ličiti u finalu. Zatim, tu je i publika, a da ne pominjemo kakav to uticaj ima na drugi polufinalni par koji uveliko čeka da se pojavi na terenu.

U ovom slučaju su to Rafael Nadal i Novak Đoković koji bi mogli da budu nešto više dekoncentrisaniji zbog činjenice da su još bili u svlačionici, a mogli su da odigraju pola drugog polufinala.

Zato i ne čudi što je teniska publika na društvenim mrežama poželela da da se pravila menjaju. A tenis se valjda i igra zbog publike...

(Telegraf.rs)