Novak gubi već drugo finale od klinca: Da li nas čeka novi teniski poredak?

Tokom 2018. godine videli smo nagoveštaj uspona mladih tenisera Hačanova, Cicipasa i Zvereva

Ostaje žal što epohalna sezona Novaka Đokovića, neverovatnog povratnika na vrh svetskog tenisa, nije krunisana barem jednim od dva Masters trofeja koji su – po sjajnoj igri i ponovo uspostavljenoj dominaciji na terenu – bili „na dohvat ruke“. Jedan od glavnih radnih segmenata u pripremnom periodu „Tima Đoković“ će se svakako odnositi na analizu toka mečeva protiv Cicipasa, Kačanova i Zvereva iz ove sezone – pretendenata na sve veči broj trofeja na ATP turneji i protivnika koji su pokazali veoma širok asortiman igračkih i taktičkih kvaliteta, strpljenje i zrelost i impresivne rezultate rada u okviru njihovih stručnih timova.

Sama činjenica da je Novak izgubio dva finala zaredom od dva mlada momka (Masters Pariz od Hačanova 22 godine i Masters London od Zvereva 21 godina) govori nam da se možda u 2019. godini sprema novi teniski poredak.

Prethodno je naš as poražen i na Rodžers Kupu u Torontu od Stefanosa Cicipasa (20)  koga takođe svrstavaju u nove nade svetskog tenisa.

Kvalitetna priprema za takve izazove bi Novaku dala jasan pogled u budučnost – period u kome će naš as nastojati da novim uspesima ostvari ciljeve za koji su mnogi u protekle dve godine poverovali da – više nikada neće biti ostvarivi.

Stari asovi poput Federera i Nadala kao da polako silaze sa scene. Rodžer zbog godina (imaće sledeće godine 38) a Nadal zbog sve češćih povreda. Tako da Nole ostaje jedini bastion stare garde koja će se "sukobiti" sa novim snagama.

- Izuzetno mi je drago da je me je ovom pobedom Saša nasledio kao najmlađi igrač koji je osvojio trofej na završnom Mastersu sezone. Izvesna sličnost između naših karijera je već primetna – i iskreno mu želim da me u daljem toku njegove prevaziđe po uspesima. Mladi asovi koji su me pobedilli ove sezone su pokazali da imaju hrabrost i odvažnost da odigraju velike mečeve i postignu važne uspehe veoma rano u njihovim profesionalnim karijerama.

- Doduše, u mečevima poput današnjeg – moj nivo igre nije bio takav da ih u tome sprečim – ali je izuzetno važno za naš sport da nova generacija asova potvrdi svoje kvalitete kroz ovako velike trijumfe, što je za sve čestitke!“ zaključio je Novak i dodao:

- Mi smo dominirali poseldnjih deset godina na grend slemovima. Nije lako novoj generaciji da se probije. Ali to će se dogoditi. Jedan od njih će osvojiti Slem. Mislim da je dobro za naš sport što se pojavljuju nova lica. Igrači kao što je Cicipas, koji je osvojio Next Gen turnir i ove što sam već pomenuo.

Zanimljiva je činjenica da su sva trojica mladih tenisera izuzetno visoki i to preko 190 cm. Zverev ima gotovo dva metra u patikama (198) Hačinov je visok takođe 198 bez patika, a najmlađi Cicipas 193 cm.

Praktično dolazi era još dominantnijih gladijatora, momaka koji imaju visinu, snagu i najvažnije brzinu kretanja na terenu poput sprintera. Recimo Del Potro je takođe visok 198, ali malo tromije i krupnije građe (98kg) i ne uspeva toliko da dominira za razliku od Zvereva (86 kg)  koji je kao "gazela"

To može da bude potencijalni problem za Đokovića i ostale tenisere starije garde (Federera. Nadala, Del Potra, Andersona, ) jer nailazi era mladih lavova koji nemaju komplekse od najboljih tenisera svih vremena Novaka, Rodžera i Rafe.

Nema sumnje da nas u 2019. čeka uzbudljiva teniska sezona u kojoj čemo gledati Novaka Đokovića koji se bori da ostane u vrhu ispred "gladnog čopora" mladih vukova koji žele da se domognu vrha.

Znajući našeg asa treniraće sigurno više nego ikada kako bi nastavio sa svojom dominacijom.

VIDEO: Zverev nahvalio Novaka ali onda je rekao nešto što je Noleta pogodilo

(D.S.)