"Australija da se izvini Đokoviću ako je bio žrtva političke igre": Ugledni list poziva vlast na odgovornost

Kažu da je zemlji naneta velika šteta "igrarijom" sa vizom i tretmanom prema najboljem teniseru sveta

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Dok Novak Đoković u pritvoru u ružnom hotelu na obodu Melburna čeka ponedeljak i ishod žalbe koju su njegovi advokati priložili nakon što mu je odbijena viza za ulazak u Australiju, tamošnji mediji ponovo se bave političkom igrom koja se prepliće u čitavoj aferi.

List "The Age", koji se pokazao kao objektivan i pouzdan, iz svog ugla analizira događanja i pokušava da ustanovi kako i zašto je uredno izdata viza odjednom naprasno poništena po dolasku u Melburn.

Autori teksta pišu kako je federalna vlada bila spremna da pusti Đokovića da uđe u zemlju, iako je nevakcinisan, ali da su se uplašili reakcije javnosti i odlučili da "velikom i bombastičnom akcijom kao što je zabrana i potom njegova deportacija" skupe političke poene uoči izbora koji će uslediti za nekoliko meseci.

Ono što je, takođe, odmoglo Đokoviću, bio je post koji je okačio na društvenim mrežama u kome je napisao da je dobio medicinsko izuzeće i da kreće na drugi kraj sveta po novu titulu u Australiji.

Već u utorak popodne posle te objave, internet i društvene mreže bile su preplavljene izlivima besa i negodovanja mnogih običnih Australijanaca, koji su bili razočarani što nisu mogli mesecima nigde da putuju tokom pandemije i lokdauna, a što Đoković stiže u njihovu zemlju nevakcinisan.

Takav odjek u javnosti uplašio je premijera Skota Morisona za koga se veruje da je najviše insistirao na zaustavljanju Đokovićevog ulaska u zemlju. Ono što brine australijske novinare je loš glas na koji je zemlja dospela posle "igrarije sa Novakom Đokovićem", jer čitav svet već dva dana piše samo o ovoj temi.

Za ujdurmu oko privođenja Đokovića uredništvo ovog lista krivi nekompetentnost svih učesnika koji predstavljaju njihovu državu i zahteva da se Australija izvini Đokoviću ukoliko ga je zloupotrebila u političke svrhe.

Da li će se to zaista desiti videćemo u ponedeljak.

Video: Australijanci su se prevarili, Novak će postati simbol za slobodu širom sveta!

(Telegraf.rs)