Prvo sam bio nesrećan zbog Rafe i Rodžera, sad sam zahvalan: Novak se nasmejao na pitanje o Kirjosu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvi put sam na travnatom terenu zaigrao sa 17 godina, kaže Đoković

Najbolji teniser planete Novak Đoković rekao je da je prošle godine bio pod nešto većim pritiskom nego što je pre ovogodišnji turnir na Vimbldonu.

On odbranu titule na turniru u Londonu počinje u ponedeljak protiv Filipa Kolšrajbera, a na konferenciji za medije pred meč je odgovarao na pitanja o turniru, igranju na travi i činjenici Savet igrača kojim predsedava ne funkcioniše idealno.

Osvrnuo se i na to kolio mu je bilo teško da se navikne na travnatu podlogu u ranijoj fazi svoje karijere, jer se u Srbiji uglavnom igra na betonu ili eventualno šljaci.

- Mi nemamo teniske terene na travi. Mislim da sam prvi put igrao na travi sa 17 godina i to baš ovde u Engleskoj. Čini mi se da je to bilo na mom prvom turniru na travi, odnosno kvalifikacijama za Vimbldon. Nikad nisam igrao kao junior. I da budem iskren, malo sam se mučio prvih godina karijere. Morao sam da shvatim kretanje i svoj zamah. Trava je specifična, traži više svestranosti u igri. Ova podloga traži više vremena da se neko navikne na nju - objasnio je Đoković.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Podsetio je da je trava najtradicionalnija podloga i da je zbog toga između ostalog Vimbldon "sveto mesto".

- Mislim da ova era ima mnogo dobrobiti za sport. Nisam bio baš srećan što sam deo nje u početku kada su Federer i Nadal dominirali, nisam mnogo pobeđivao na turnirima, ali je sada drugačija priča. Sada sam zahvalan, jer me je učinila boljim igračem - kaže Đoković.

Foto: Guliver/Alexander Hassenstein/Getty Images for Laureus

Ta era i njena rivalstva su obeležila poslednjih deset, petnaest godina muškog tenisa. Osim što je i dalje dominantan na terenu, predsedava i Savetom igrača za ko

- Prvo, razumem razočarenje Robina Hasea i još nekoliko igrača, posebno nakon poslednjih nekoliko sastanaka i onog koji se desio sinoć jer je počeo u 17 sati, a završio se posle ponoći. Proveli smo sedam sati, a nismo prešli sve teme i to je za sve nas koji učestvujemo na turniru vrlo iscrpljujuće. Ali tu je i šira slika o kojoj je Robin pričao. Sistem i struktura nas izneverava. Mi smo ovde kao volonteri i momci koji se trude da urade ulogu odgovorno i predstave drugačije grupe igrača. Deo sam tog Saveta već sedam, osam godina, bio sam dosta aktivan i ova poslednja grupa je ista takva. Ima pozitivnih stvari biti na turu, ali i sukoba interesa. Upravljačka struktura je takva da nam ne dozvoljava da sami pravimo određene promene. Ranije je bilo situacija da kao igrači potpišemo i tražimo nešto, 14 od 15 nas. Tražimo tri stvake od uprave ATP i naših predstavnika, ali se ništa ne desi. To je bilo dok nisam bio u Savetu - objasnio je između ostalog Đoković.

Kao jedan od problema u radu saveta srpski igrač je naveo curenje informacija sa sastanaka, što se dešava ponekad čak i tokom sastanaka.

- Svi smo ovde sportisti, ne političari i svi radimo za dobrobit igrača. Imamo deset igrača, ali nemamo pravo glasa u Odboru, imamo tri predstavnika, ali oni odlučuju - kaže Đoković.

Foto: AP/Tanjug

Curenje je velika briga jer tvrdi da se mnogi igrači ne osećaju komforno da pričaju, ako znaju da će informacije o tome ko je i zašta glasao izaći u javnost odmah.

- I ja sam razmišljao da napustim poziciju predsednika Saveta, čak mi se čini da i moj tim to želi, ali nešto mi govori iznutra da i dalje budem tu, jer imam utisak da je tenis u velikoj prelaznoj fazi i mislim da vrhunski igrač na tom mestu znači igračima - smatra Novak.

Podsetio je da je prošle godine bio 20. igrač na svetu i da mu je Vimbldon dao potreban skok u samopouzdanju. Otkrio je i kada je osećao veći pritisak.

Foto: Tanjug/AP

- Verovatno prošle godine. Doduše bio sam van 15 igrača i to mi je dalo malo manje pritiska i očekivanja... Mada, uzimajući u obzir da sam i pre tog Vimbldona osvojio mnogo Grend slemova i bio visoko rangiran toliko godina, ljudi oko mene su očekivali da doguram daleko. Postoji mala razlika u odnosu na prošlu godinu, pritisak očekivanja je uvek prisutan, ali tada mi je trofej više trebao za samopouzdanje - istakao je Srbin.

Na pitanje šta bi rekao, kada bi mu se Nik Kirjos obratio za savet, Novak se nasmejao.

- Odgovorio bih mu na pitanje apsolutno. Kako stvari stoje za sada, ne očekujem da će mi se obratiti za savet, ali ako pita, što da ne - zaključio je Đoković.

VIDEO - Novak o Stefanovom igranju tenisa: Ako bude uživao u tome, podržaću ga

(M.LJ)