Za njih prepreka nema: Dodeljene nagrade najboljim planinarima iz PK Radnički (VIDEO)

Uprava planinarskog kluba Radnički odala je priznaje najmlađim planinarima za sjajne rezultate koje su ostvarili prošle godine

Junori Planinskog kluba Radnički prošle godine, kao i svake godine od kada postoji klub, ostvarili su sjajne rezultate. Tim povodom uprava ovog kluba nagradila je male planinare u prostorijama Gradske opštine Zvezdara.

ŽENA ZMAJ: To što nema šake i stopala je ne sprečava da se bavi biciklizmom, tekvondom i planinarenjem (VIDEO)

Klinci planinci, kako sami sebe nazivaju, ne samo da su ostvarili izvrsne rezultate tokom prošle godine, nego su postali i sportisti prvog razreda u juniorskoj kategoriji u "Visokogorstvu". Neki od članova ove ekipe malih sportista popeli su se na preko 11 vrhova sa visinskom razlikom iznad 400 metara što može da se meri sa rezultatima starijih planinara.

Juniorska ekipa planinskog kluba Radnički postoji već devet godina i čine je petoro dece od 10 do 14 godina. Ono što je vredno pomena jeste da je većina dece raslo uz planinarenje, i da su svoje prve korake pravili upravo na planinama. Za uspehe, ali i sva znanja koja su tokom 9 godina stekli zadužen je licencirani vodić Jagoda Noveski, sa kojom su mališani napravili prve planinarske korake.

Najznačajniji ostvareni rezultat do sada je 3066 metara koji su postigli prošle godine u Austriji, ali je njihova noga kročila i na najviše vrhove Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i svi su viši od 2000 metara.

– Ja se ponosim time što su oni zaista sjajna deca. To je ono što je najvažnije. Oni se jako lepo druže međusobno i vole prirodu, zaštitnici su prirode, vole planinu... Niko od njih neće ostaviti ostaviti papiriće, ali opominju i druge ljude ako tako nešto vide – istakla je Jagoda.

Dok većina roditelja sa velikom opreznošću i strahom jedva pusti dete do prodavnice, Jagoda vodi petoro dece na najviše vrhove regiona.

– Planinarenje je kao sport, na neki način i opasno. Čak može da bude opasno i po nižim planinama. Mi im ukazujemo na neke od momenata kada oni iskustveno uče, a i mi im pričamo naša iskustva u planini, tako da nikada nije bio ni jedan momenat a da su oni bili ugroženi. Naravno da je prva stavka da oni budu bezbedni u planini - dodala je Jagoda koja je inače i vaspitač.

Za nju i njenu mladu ekipu više prepreka nema. Puni entuzijazma spremni su da u narednom periodu osvajaju sve više i više vrhove. Pored dobrog pedagoga  i volje dece, smatra da je za uspeh neophodna još jedna stvar.

– Roditelji prezaštićuju svoju decu. Deca mogu mnogo samo im treba ponuditi i dati mogućnost da se iskažu – zaključila je Jagoda.

(Telegraf.rs)