Patrijarh: Ne dolazi u obzir priznavanje, niti podela Kosova

- Ukoliko se ne bude pravično rešenje našlo, to će biti bure baruta i neće dobro doneti ni jednom ni drugom narodu - upozorio je patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej poručio je večeras da nikakvog priznanja niti podele Kosova i Metohije ne može biti i naglasio da se mora naći pravično rešenje za to pitanje.

- Ne dolazi u obzir ma kakvo priznavanje, kao ni nekakva deoba Kosova i Metohije - rekao je patrijarh na akademiji "Kosovo najskuplja reč", posvećenoj martovskom pogromu 2004. godine, održanoj na Pravnom fakultetu u Beogradu.

On je rekao da treba naći pravično rešenje za Kosovo i Metohiju i ukazao da od toga zavisi naša sudbina.

- Ukoliko se ne bude pravično rešenje našlo, to će biti bure baruta i neće dobro doneti ni jednom ni drugom narodu - upozorio je patrijarh.

Patrijarh je poručio da, dokle god su naše crkve na Kosovu i Metohiji, Kosovo će biti naše i da će crkva sve učiniti da ostane i bude sa svojim narodom.

Patrijarh je rekao da su nam uništavali manastire, crkve, kuće, proterali stanovništvo, i "učinili ono što nijedan kulturan narod ne bi učinio, preorali groblja".

- Posle 17 vekova ubijaju hrišćane i pale crkve i samo na jednom mestu na svetu oni ponovo žive u katakombama - rekao je Krlić, govoreći o Srbima u pokrajini, i poručio da istorija pamti i graditelje, ali i rušitelje.

Akademik Matija Bećković rekao je da je Kosovo Srbija, ali da ono nije samo u Srbiji nego i u Srbima i da "nema tog Srbina da Kosova u njemu nema".

Bećković je kazao da Srbi sanjaju o boju na kojem nisu bili i polju koje nisu videli i da sila možda može oteti Kosovo od Srbije, ali da nema te "sile koja ga može iščupati".

- I zato Kosovo ne možemo dati za datum, kada ga nismo dali za svo carstvo zemaljsko. I ne možemo ga izgubiti za 20 godina, ako ga nismo izgubili za pet vekova. Uostalom, što nam ga traže, ako nije naše, i otimaju, ako nije njihovo - upitao je Bećković.

(I. M. / Tanjug)