Rusija će biti isključena iz Saveta Evrope?

- Sve se može dogoditi. Teško je reći kako će se sadašnja kriza u odnosima Rusije i Evrope razvijati. Mi smo i 2008 izneli stav da su akcije Moskve neprihvatljive, kada su ruske trupe ušle u Gruziju, ali tada Rusija nije otišla predaleko - rekla je predsednica Parlamentarne skupštine An Braser

Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) An Braser nije odbacila mogućnost da Rusija bude isključena iz članstva u Savetu Evrope zbog Ukrajine.

- Sve se može dogoditi. Teško je reći kako će se sadašnja kriza u odnosima Rusije i Evrope razvijati. Mi smo i 2008 izneli stav da su akcije Moskve neprihvatljive, kada su ruske trupe ušle u Gruziju, ali tada Rusija nije otišla predaleko - rekla je Braser, a prenela ukrajinska agencija Ukrinform.

Prema njenim rečima, sada je važno da obe strane nastave da razgovaraju a PS SE je pogodna struktura za dijalog.

Braser je ocenila da je pripajanje Krima Rusiji kršenje Ustava i međunarodnog prava, uključujući i sporazume iz Budimpešte koje je potpisala Rusija. Ona je podsetila da Venecijanska komisija ne priznaje legitimitet referenduma na Krimu.

- Parlamentarnoj skupštini SE predloženo je da Rusiju liši prava glasanja i ovlašćenja u Skupštini. Teško je reći koje će od tih sankcija biti odobrene - navela je Braser na pitanje šta Rusiju može očekivati na aprilskoj sednici PS SE.

Prema navodima Ukrinforma, PS SE će na tom zasedanju raspravljati o evropskim stavovima prema ruskoj aneksiji Krima.

Izvor lista "Komersant" u Kremlju rekao je nedavno da bi Rusija sama mogla da suspenduje svoje učešće u toj organizaciji ako PS SE odluči da stavi na glasanje uskraćivanje glasačkih ili drugih prava Rusiji.

Istovremeno, neimenovani ruski politički izvori napominju da se o takvom scenariju u Moskvi još nije razgovaralo jer se ne želi izgubiti pogodna platforma za dijalog s Evropom, prenosi ukrajinska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)