RAZBESNELI TURČINOV: Oružanim snagama na proruske demonstrante!

- Nećemo dati Rusiji da ponovi ''krimski scenario'' u istočnom regionu Ukrajine - izjavio je vršilac dužnosti šefa države, Aleksandar Turčinov

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, zbog događaja na istoku zemlje, doneo je odluku o početku opsežne antiterorističke operacije, uz angažovanje Oružanih snaga, izjavio danas je predsednik Vrhovne rade i vršilac dužnosti šefa države Aleksandar Turčinov.

Ukrajinska agencija UNN navodi da je Turčinov to rekao u obraćanju putem TV kanala "Rada".

Ruska agencija RIA Novosti navodi da je Turčinov "izneo ultimatum pristalicama federalizacije" Ukrajine da do sutra ujutro napuste administrativne zgrade, koje su zauzeli na istoku zemlje.

Na istoku Ukrajine , u Donjecku, Harkovu i Lugansku, podseća agencija, od marta traju mitinzi pristalica federacije, čiji učesnici traže da se održe referendumi o statusu njihovih regiona.

Protesti su se od juče proširili na nekoliko gradova Donjecke oblasti - Slavjansk, Mariupolj, Jenakijevo, Kramatorsk i nekoliko manjih gradova.

- Svi koji nisu pucali u naše snage bezbednosti, koji polože oružje i napuste administrativne zgrade do ponedeljka ujutro, u potpisanom ukazu dao sam garancije da protiv njih neće biti primenjene kazne za učinjena dela - rekao je Turčinov.

UNN prenosi izjavu Turčinova da se "agresor nije zaustavio i nastavlja sa organizovanjem nereda na istoku Ukrajine", gde je, prema njegovim rečima, "veštački stvorena situacija sukoba sa ciljem slabljenja i uništenja same Ukrajine".

- Nećemo dati Rusiji da ponovi ''krimski scenario'' u istočnom regionu Ukrajine - rekao je on.

Itar-Tas navodi reči Turčinova da su vlasti u Kijevu "spremne da razmotre pitanje suštinskog proširenja ovlašćenja regiona i široke reforme lokalne samouprave".

(Telegraf.rs / Tanjug)