Aprilski sneg u Bosni, Hrvatskoj i Crnoj Gori (FOTO)

Zbog snega koji pada od noćas, saobraćaj u BiH je otežan, u Hrvatskoj na Bikovu napadao do šest centimetara. U durmitorskom kraju, lokalno stanovništvo sneg nije iznenadio jer se kod njih odavno govori kako je jul jedini mesec kada sneg ne pada

Sarajevo je osvanulo pod snežnim pokrivačem, sneg pada od prošle noći, a zabeleo je i više predela u Hrvatskoj pa je tako na Biokovu napadao šest do sedam centimetara, dok nanosi dostižu i do pola metra.

Petar Babić, dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na Biokovu, kaže da sneg na Biokovu polovinom aprila i nije baš uobičajen, ali da je bilo godina kada se Biokovo zabelelo i u maju, prenela je Hina.

U BiH, osim u Sarajevu, sneg je napadao i u planinskim predelima, a susnežica pada u nižim. Ismira Ahmović, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kazala je za "Dnevni avaz" da se do kraja sedmice očekuje nestabilno i hladno vreme, s kišom, susnežicom, a na planinama sa snegom.

Zbog snega, koji od noćas pada, otežan je saobraćaj u većem delu BiH, posebno na deonicama u višim planinskim predelima, gde ugaženog snega na kolovozu ima od dva do pet centimetara.

Iako je zakonska odredba o obaveznom posedovanju zimske opreme na putevima u BIH na snazi još danas, apeluje se na vozače da, u zavisnosti od vremenske situacije, na put ne kreću bez zimske opreme.

Glas Srpske je objavio da je na području Romanije i Han Pijeska sneg visok od četiri do šest centimetara, a na području Kneževa i dalje pada.

I u RS upozoravaju na oprez pri vožnji po mokrim i klizavim kolovozima.

Sneg je takođe obeleo i u Crnoj Gori. Durmitorski kraj zahvatila je mećava koje nije bilo čitave zime. Ipak aprilska zima ih nije iznenadila, jer se u durmitorskom kraju odavno govori da je jul jedini mesec kada sneg ne pada na tom području.

(Telegraf.rs / Tanjug)