Srpski studenti iz Luganska stigli u Srbiju!

Grupa od oko 30 srpskih studenata koji studiraju u Lugansku u Ukrajini, vratili su se večeras u Srbiju, a još petoro studenata trebalo bi da se vrate sutra jer su ostali u Kijevu

Grupa od oko 30 srpskih studenata koji studiraju u Lugansku u Ukrajini, stigla je večeras u Srbiju. Njih su na platou kod Železnčke stanice sačekali rodbina i prijatelji, a mnogi su žurili da nastave dalje put ka svojim kućama.

Student druge godine odseka klavir Bojan Vasić kaže da se nije plašio.

- Postoji jedna zgrada u Lugansku koja je zauzeta i oko nje su barikade, ali mi nismo imali dodira sa tim niti bilo kakve probleme - rekao je Vasić i dodao da je ambasada Srbije u Ukrajni bila u stalnom kontaktu sa studentima i da je učestvovala u organizaciji njihovog povratka.

On je istakao da su im profesori izašli u susret te da su završili godinu ranije. Vasić je izrazio nadu i da će se situacija smiriti i da će moći naredne godine da se vrati u Ukrajnu i nastavi studiranje.

- Večeras se vratilo oko 30 nas, a petoro studenata je ostalo u Kijevu i oni sutra imaju voz - rekao je Vasić.

Student prve godne na odseku za klavir Nikola Simović iz Čačka kaže da je u Lugansku bilo sve u redu i da su studenti bili bezbedni.

- Šetali smo ujutru, uveče, preko dana. Sve je bilo normalno, jedino su barikade unosile malo napetost. U principu sve je bilo u redu. Kod nas u domu bilo je obezbeđenje - rekao je Simović dodajući da oko 50 studenata iz Srbije studira u Lugansku.

Prema njegovim rečima,u Lugansku su ostali studenti četvrte godine koji moraju da daju državni ispit po zakonu.

- Njih ne mogu da puste dok ne završe poslednji ispetit, a onda će se i oni vratiti - rekao je Simović čija je sestra takođe student prve godine u Lugansku.

On je istakao da se nije plašio i da je hteo da ostane, ali da su dobili poruku pre sedam dana da moraju da napuste Ukrajnu do 23. aprila zato što je stanje kritično.

Simović je istakao i da su ih predstavnici ambasade posećivali i da su obezbedili prevoz do železničke stanice u Lugansku, a zatim i prevoz od železničke stanice do aerodroma u Kijevu.

(Telegraf.rs / Tanjug)