PRE 66. GODINA: Na srpski Đurđevdan rođena je država Izrael i nova nacija!

Na današnji dan 6. maja 1948. godine Izrael je postao nezavisna država, a izraelski premijer David Ben Gurion okončao je skoro 2.000 godina dugu jevrejsku težnju ka domovini, lupiviši pesnicom po govorničkom stolu. "Ime naše države biće Izrael", rekao je on i nova nacija je rođena

Na današnji dan 6. maja 1948. godine Izrael je postao nezavisna država. Tog dana su se Jevreji iz Palestine, koja je pre toga bila pod britanskim mandatom, okupili u svojim gradovima i selima da proslave sudbonosan trenutak u svojoj istoriji.

Ostvarena je vizija osnivača cionizma, bečkog novinara Teodora Hercla, koji je još 1902. godine napisao: Ako stvarno želite, to nije samo san. Stvaranje Izraela nije bio razlog za slavlje širom sveta - period kada je ta država nastala i rat koji je potom izbio sa susednim arapskim državama Arapi zovu nakba, katastrofa.

Stotine hiljada Palestinaca je pobeglo ili je bilo primorano da napusti svoje domove u tom ratu. I dan danas sudbina tih izbeglica i njihovih potomaka jedno je od najeksplozivnijih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu. Novu državu su odmah priznale sile pobednice iz Drugog svetskog rata - SAD i Sovjetski Savez.

Mnoge druge zemlje čekale su mnogo duže. Tajm navodi Španiju koja je diplomatske odnose s Izraelom uspostavila tek 1986. godine. Mnogi izraelski susedi i desetine drugih zemalja nikada nisu priznale Izrael.

Generalna skupština UN glasala je za rezoluciju koja poziva na podelu Palestine pod britanskim mandatom na dve države - jednu jevrejsku i drugu palestinsku, a da Jerusalim bude pod međunarodnom administracijom. Jevrejski predstavnici u svetskom telu prihvatili su dokument ali su ga Arapska liga i palestinske organizacije odbile.

Tadašnja Jugoslavija se uzdržala. Ona je kasnije zbog šestodnevnog rata 1967. godine prekinula odnose s jevrejskom državom i obnovila ih 1992. U Tel Avivu je 14. maja sledeće, 1968. godine izraelski premijer David Ben Gurion okončao je skoro 2.000 godina dugu jevrejsku težnju ka domovini, lupiviši pesnicom po govorničkom stolu.

"Ime naše države biće Izrael", rekao je on i nova nacija je rođena.

Postao je ne samo najjača vojna sila na Bliskom istoku, već prosperitetna domovina jevrejskog naroda, komentariše Asošiejted pres. Ipak posle svih tih decenija mira sa svim arapskim susedima još nema. Mirovni sporazumi potpisani su sa samo dve arapske, zemlje Jordanom i Egiptom.

Izrael je na drugim poljama veoma uspešan - kroz globalnu finansijsku krizu prolazi bolje od većine drugih zemalja, nezaposlenost je manja od sedam procenata, a ekonomija raste. Samo u prošloj deceniji izraelski naučnici osvojili su šest Nobelovih nagrade za hemiju i ekonomiju, a zemlja je u visokoj tehnologiji postigla pravi prodor.

U Izrael su se uselili imigranti iz vise od 100 država i sada ta zemlja ima najveći broj jevrejskog stanovištva, više od šest miliona. Ipak, osnovna prepreka iz 1948. godine ostala je nerešena - odnos sa Palestincima.

(Telegraf.rs / Tanjug)