NA SVE SU SPREMNI: Evo kako se najčešće krade struja u Srbiji! (VIDEO)

Najpopularniji načini za krađu električne energije kod nas su nelegalno povezivanje žica na električni vod, bušenje brojila i usporavanje strujomera jakim magnetom

Vest da 10.000 građana naše zemlje učestvuje u krađi električne energije, pored Elektropriovrede Srbije, zabrinula je i obične građane, jer po svemu sudeći dok oni plaćaju paprene račune za utrošenu struju, neki bez problema uživaju i daju novac na neke druge stvari.

Statistika govori da u krađi struje imaju udela i bogati i siromašni građani, a šteta koja se pretrpi je u visini od 60 do čak 80 miliona evra. Iz EPS-a je poručeno da je broj kradljivaca iz godinu u godinu sve veći, a da je do sada registrovano 10.000 lopova, koji su smislili bar 50 načina da besplatno koriste električnu energiju.

Kako saznajemo od radnika EPS-a koji rade u ekipama koje "love" građane koji ovo rade, najčešći način na koji se krade električna energija je povezivanje metalnih kuka koje idu od električnog voda do kuće, i ovaj način je najpopularniji u nehigijenskim naseljima širom Srbije.

Iako ih je veoma lako otkriti, nakon izlaska na teren i sečenja žica, dosta puta se desi da samo što ekipa ode, lopov poveže novu žicu za banderu i nastavi opet po starom.

Pored nelegalnog povezivanja na električne vodove, dosta je rasprostranjeno i bušenje brojila, kako bi se tankim i oštrim predmetima usporavao strujomer.

Ipak, najčešći i najpopularniji način za krađu je postavljanje jakih magneta na brojilo kako bi se okretanje drastično usporilo, a često i potpuno zaustavilo. Upotrebljava se nekoliko vrsta magneta, a najpopularniji među njima je neodijumski magnet.

undefined

Ovaj magnet potpuno legalno može da se kupi, a često se i reklamira u oglasima. On se postavlja na brojilo za nekoliko sekundi, a veoma lako se i uklanja, pa je zato široko rasprotrasnjen, a nadležnim ekipama EPS-a je teže da utvrde počinioca. U zavisnosti od veličine, on se može nabaviti za nekoliko hiljada dinara.

Ovakvi proizvodi se slobodno reklamiraju na nekoliko internet sajtova, a na društvenoj mreži "Jutjub" se nalaze i video klipovi na kojima se jasno vidi na koji način se rukuje sa njim.

Pogledajte na koji se način magnetom "blokira" brojilo i na taj način se direktno utiče na visinu iznosa na računu za struju:

Inače, krađu električne energije u našoj zemlji nadležni organi tretiraju kao lakše krivično delo, pa se na ovaj način lopovi direktno stimulišu da nastavljaju sa tom praksom. U većini slučajeva, od počinioca se traži nadoknada načinjene štete, a u izuzetnom retkim situacijama počinioci zaglave iza brave. Većina lopova ima uglavnom isti odgovor na pitanje zbog čega to radi: "Nemam para, pa moram to da radim"?!

(Telegraf.rs)