PARAĆIN TRAŽI HITNU POMOĆ: Nemamo vodu i hranu! (FOTO)

Poplavom je zahvaćeno područje u gradu na kome živi oko 15.000 stanovnika, a isti problem ima i oko 6.500 meštana okolnih sela

Opština Paraćin suočava se sa katastrofalnim poplavama. Meštani nemaju pijaću vodu, a cela opština je pod vodom. Telefonske linije, kao i internet ne rade, a potrebna je ćebad, vreće i podmetači za spavanje, cisterne sa vodom i hrana.

Posledice ovih poplava su dramatičnije od poslednjih poplava, koje su ovo područje zahvatile 1968. godine.

Sa poplavom se suočava skoro polovina cele teritorije ove opštine.

- Područje zahvaćeno poplavom u samom gradu obuhvata područje gde živi 15.000 stanovnika, što je oko 60 odsto od ukupnog broja stanovnika u gradu, kao i prostor seoskih mesnih zajednica na kome živi oko 6.500 stanovnika. Jedinice Vojske Srbije pri Sektoru za vanredne situacije tokom cele noći izvlačile su ljude iz poplavljenih kuća i sa krovova, a ta akcija još uvek traje. Poplavljena područja nemaju struju ni vodu. Cela opština nema fiksne i internet veze. U katastrofi smo - navodi predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Zbog zamućenja izvorišta Sveta Petka u Izvoru i nestanka električne energije, voda iz gradskog vodovoda je samo za tehničku uporebu. Obezbeđuju se cisterne za pijaću vodu.

Preko 100 ljudi do sada je spašeno smešteno u hali sportova Sportsko-rekreacionog centra "7. juli". Zbog prekida svih veza uključujući i mobilnu telefoniju, nije bila moguća gotovo nikakva komunikacija sa spoljnim svetom.

U ovom trenutku spasavanje očekuje više stotina građana, a mnogi su praktično ostali bez krova nad glavom.

- Potrebna nam je pomoć u hrani, cisternama za vodu, sredstvima za higijenu, pumpama za izbacivanje vode. Neophodna nam je ćebad, vreće i podmetači za spavanje - apeluju iz Paraćina.

Dešavanja uživo u vezi sa poplavama, najugroženijim mestima u Srbiji i vanrednom situacijom možete pratiti OVDE.

(P. S.)