EKSKLUZIVNO: Ovo je spisak svih navijačkih grupa u Srbiji!

Poslednja policijska evidencija, rađena početkom ove godine, kaže da u Srbiji ima oko 12.500 aktivnih navijača čije delovanje prate nadležne policijske uprave

Na beogradskom asfaltu poslednjih meseci nastavljeni su krvavi obračuni čiji su glavni vinovnici bili pripadnici navijačkih grupa. Na Marka Ševa, jednog od vođa navijača Crvene zvezde, pucano je na Voždovcu, a po dobrom starom navijačkom receptu, Ševo pred policijom nije upro prstom ni u koga, već je izjavio da ne zna ko bi mogao da bude napadač na njega, piše Nedeljnik.

Gotovo u isto vreme, na drugom kraju grada, bivši golman Zvezde i Partizana Vladimir Stojković pretučen je na jednom splavu. I tu su navijači, po svemu sudeći, upleli prste, piše Nedeljnik.

Pre nekoliko nedelja, ubijen je jedan od vođa navijača Zvezde, Velibor Dunjić, u još nerazjašnjenom obračunu u blizini splavova kod Ušća.

Većina huligana ima krivične dosijee i razne prekršajne prijave, privođenja, pa i robijanja.

Nekoliko desetina njih je povezano sa različitim kriminalnim grupacijama koje se bave dilovanjem droge, reketiranjem i drugim nezakonitim radnjama. Svi ostali koji povremeno odu na utakmice, koji agituju po društvenim mrežama ili kupuju navijačke rekvizite, spadaju u simpatizere.

Poslednja policijska evidencija, rađena početkom ove godine, kaže da u Srbiji ima oko 12.500 aktivnih navijača čije delovanje prate nadležne policijske uprave. Huligani čine manji procenat i broje se u stotinama.

Nedeljnik ekskluzivno donosi delove policijskog izveštaja o delovanju navijačkih grupa, s posebnim osvrtom na ono što se dešava daleko od stadionskih tribina...

Pogledajte koje sve navijačke grupe u Srbiji postoje:

Crvena zvezda

Udruženje građana Delije Sever, predsednik UO Ljubomir Stanković. Oko 5.000 evidentiranih aktivnih navijača koji redovno posećuju utakmice i obavljaju druge klupske aktivnosti.

Grupe:

Ultra boys - vođe Marko Vučković i Ivan Bogdanov (osumnjičen za izazivanje nereda u Đenovi), kao i Veljko S, Miroslav i Marko M. Prosečan UB ima 35 godina, nezaposlen je. Dominantni su u urbanim delovima Beograda, na opštinama Savski venac, pre svega na Dedinju i Senjaku. Protiv mnogih članova ove grupacije podnošene su prekršajne i krivične prijave.

Belgrade Boys - vođa Dražen Dragaš, kao i Željko B, Predrag P. i Uroš A. Grupacijom dominiraju tridesetogodišnjaci, nezaposleni, sa dosijeima.

Ultras - vođa Vladimir Šavija, najstarija i najiskusnija navijačka grupacija. Dominiraju Zvezdarom.

Brigate - vođe Milan Ć. i Vukašin P. Dominantni na opštini Čukarica.

Heroes - mlađe generacije, dominantne na Konjarniku i Čukarici.

Hijene - manje, ali veoma agresivne grupe. Vladaju Novim Beogradom

Belgrade Boys - okuplja mlađu populaciju, uglavnom sa Novog Beograda. Poznati po velikim zastavama na tribinama i povremenim inicijativama za promene u radu kluba i navijanju.

FK Partizan

JSD Partizan - Grobari 1970, zastupnik Udruženja Nikola Dedović. Oko 5.000 vrlo aktivnih navijača

Grupe:

Alkatraz - vođe Miloš Radosavljević Kimi, Aleksandar Vavić, Nikola Dedović. Najšira navijačka grupa - od maloletnika do 40-godišnjaka. Dominira Starim gradom, odnosno Dorćolom. Imaju ispostave u svim većim gradovima. Do sukoba sa frakcijom Zabranjenih došlo je zbog borbe za primat na tribini i stranačkih privilegija. Krenule su masovne tuča i ubistva.

Ludaci - Padinska skela - vođe Dragan ć i Dragutin B. Okupljaju navijače od 15 do 50 godina.

Anti Romi - vođa Sima Srbija.

Head hunters - vođa Branislav P.

Stoka Pančevo - vođa Željko T. Podgrupa Ludnica Kovin.

Irriducibili - Novi Beograd - vođa Žarko T.

Udruženje Južni front - zastupnik Žarko Kuburić.

Grupa Južni front - ne spada u ekstremno nasilne grupe. Vođa Bogdan V.

Shadows - vodi ih Goran K.

Čuvari časti - lider Aleksandar V. sa Voždovca

Brain damage - vođa Dragan Đurđević.

Young boys - Stevan A.

Zabranjeni - grupacija nastala posle ubistva Brisa Tatona 2009. Osnovao je Đorđe Prelić i rukovodio iz bekstva. Sada čeka ekstradiciju iz Španije. Trenutno je vodi Alen Kostić iz Železnika, nekoliko puta privođen, ranjavan. Pripadnici ove grupacije imaju između 20 i 30 godina, imaju dosijee, naoružani su.

FK Novi Pazar

Torcida - 150 evidentiranih navijača i više hiljada aktivnih pristalica. Vođa Belmir H, uhapšen krajem prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u tuči u kojoj je na smrt prebijen jedan sugrađanin.

Ultra azuri - 300 članova, od čega 250 ekstremnih. Vođa Samir P.

Ekstremi - navijačka grupacija koja je nastala izdvajanjem nezadovoljnih pristalica Torcide i Ultra azurovaca. Vođa im je Emir H.

FK Vojvodina

517 aktivnih navijača, od čega 112 spada u visokorizične, sklone narušavanju javnog reda i mira. Vođa navijačke grupe Firma: Slobodan M, a slede ga Ivan i Saša K. Članovi ove grupe imaju do 30 godina.

Podgrupe: Red Firm, Ultra NS; Freaks, Petrovaradin, Bulevar, Salajka, GZ, Liman, Grbavica, Divizija, Interventna, Sanatorijum, Pandora. Mnoge od njih nemaju vođe, već se koordiniraju putem društvenih mreža i telefona, uoči utakmica

FK Rad

500 aktivnih navijača, vrlo organizovanih i opasnih. Dominiraju na Banjici. Vođa Dragan Supa, osuđen na višegodišnju kaznu. Po potrebi broj pripadnika mogu višestruko da uvećaju. Starosti su od 15 do 50 godina. Povremeno ugrožavaju romsku populaciju.

FK Voždovac

Invalidi - oko 100 aktivnih - podeljeni u dve grupe, Pacijenti i Bolesnici.

FK Radnički Kragujevac - Crveni đavoli, 500 članova.

Poznatije podgrupe su Pitbul, Genocid i Štajga. Ne predstavljaju visokorizičnu opasnost. Često u saradnji sa gradskim vlastima odlazili na organizovana putovanja, dok su samo ekstremniji u samostalnoj organizaciji putovali i navijali. Podgrupe Genocid, Štajga, So Bad...

FK Budućnost Valjevo - Divlja telad, 83 identifikovana rizična navijača, protiv kojih su podnete brojne prijave. Zaštitni znak: crni bik na crvenoj zastavi. Tri podgrupe: Brđanci, Stara škola i 236.

Navijači KK Metalac: Rajdersi iz Valjeva

FK Jagodina - 58 aktivnih evidentiranih navijača pod imenom Patriote, vođa Nikola Š.

FK Radnički Pirot - 30 navijača grupe Pirgosi, od čega 10 potencijalno opasnih.

Fk Smederevo - navijačka grupa Ultra Semendrija podeljena na četiri podgrupe: Death Row, Alco Boys, Fedelisimo i Skizzati.

FK Timok Zaječar - 12 evidentiranih navijača u grupaciji Otrovi Zaječar, vođa Marko M.

FK Proleter Zrenjanin - Indijansi - 20 aktivnih navijača

FK Subotica - Blue Marines - posle fuzije sa navijačima Partizana, Marinci broje oko 300 članova. Starosti su od 15 do 30 godina, a razvrstani su u podgrupe Adrenalin, Kritični, Lobotomija, Sinovi. Od osnivanja 1989. godine vođa im je Srđan S, a prate ga Igor B i Spasoje B.

FK Radnički Niš - 500 registrovanih navijača Meraklija, uglavnom nerizičnih. Izuzetak je jedan od vođa Marko V. koji ima dosije - procesuiran za nasilničko ponašanje, besposličenje i dela u vezi sa drogom.

FK Napredak Kruševac - 30 aktivnih članova grupe Jakuze koje predvodi Jovan C.

FK Sloga Kraljevo i OK Ribnica - 50 aktivih članova grupe Kasapi.

(Telegraf.rs)