Ne uklanjajte sami leševe životinja!

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković kaže da podaci o uginulim životinjama svakog momenta stižu i da trenutno nema tačnih podataka koliko je životinja stradalo

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković  rekla je da "uprava za veterinu koordinira procesom sakupljanja leševa životinja, čišćenja terena i dezinfekcije. Tamo gde se voda povukla veterinarske službe sakupljaju leševe, a njihova prerada se odvija u kafilerijama".

Ministarka je u Vestima B92  apelovala na građane da ne uklanjaju sami leševe životinja već da se prvo konsultuju sa veterinarskom inspekcijom.

Ministar Bogosavljević Bošković je dodala da podaci o uginulim životinjama svakog momenta stižu i da trenutno nema tačnih podataka koliko je životinja stradalo. Ona je istakla da je oko 300 veterinarskih stanica u Srbiji trenutno angažovano po ovom pitanju.

- Radi se o jako velikom broju uginulih životinja, nemamo tačnu procenu, ali je šteta u stočarstvu ogromna - rekla je Bogosavljević Bošković i naglasila da postoji lanac koordinacije i odgovornosti u ovoj oblasti i da građani treba da se obrate veterinarskoj inspekciji koja će im dati uputstva kako i da li da se angažuju na ovom polju.

Bogosavljević Bošković očekuje da će država učiniti sve da u najvećoj mogućoj meri pomogne onima koji su ugroženi ovim poplavama i naglašava da je potrebno mnogo vremena da bi se obnovilo ono što je izgubljeno.

- Za obnovu stočarstva će biti potrebno nekoliko godina i nadam se da ćemo dobiti značajna sredstva iz budžeta, kao i pomoć iz inostranstva - naglasila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kontakt Odeljenja veterinarske inspekcije gde je organizovano dužurstvo: 011/260-56-30.

(Telegraf.rs)