Eksplodirala zaostala mina koju je izbacila poplava

U eksploziji mine na području distrikta Brčko, na sreću, nije bilo povređenih. Centar za uklanjanje mina BiH će uraditi procenu minski ugroženih područja zahvaćenih poplavama i procenu štete, a do kraja maja će biti izrađena lista minski najugroženijih lokacija

Na području distrikta Brčko, koje su pogodile poplave, voda je pomakla minsko polje i dogodila se eksplozija jedne mine, ali nije bilo povređenih. Takođe, na više lokacija gde se voda povukla pronađene su bombe, granate i oružje.

Centar za uklanjanje mina BiH će uraditi procenu minski ugroženih područja zahvaćenih poplavama i procenu štete, a do kraja maja će biti izrađena lista minski najugroženijih lokacija i procena minske situacije na područjima pogođenim poplavama.

Pripadnici Civilnog štaba za odbranu od poplava distrikta Brčko i pripadnici vojske nastavili su danas sa saniranjem nasipa u Kopanicama u distriktu Brčko, dok su se u više opština pojavila nova klizišta.

U Opštini Banovići prijavljena su 32 nova klizišta, a u opštini Kalesija 31 novo klizište informacija je Kantonalne uprave CZ Tuzlanskog kantona.

Pod vodom je još 100 hektara poljoprivrednih površina. Ukupno je evakuisano 187 ljudi i oni su smešteni u kasarnu Dubrave ili kod rodbine i prijatelja.

Stručni tim sarajevskog Veterinarskog fakulteta je nakon boravka u Maglaju i Nemiloj saopštio da nema puno uginule krupne stoke, ali je ukazao na problem nedostatka hrane za stoku i na manjak sredstava za dezinfekciju.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)