AKADEMIK DERETIĆ: Pobednička vojska ne beži, a turska se povukla iz Srbije! (VIDEO)

Akademik Jovan Deretić smatra da turska vojska nije pobedila u boju na Kosovu, već da je postignut sporazum između obe strane, šest meseci posle bitke

Akademik Jovan Deretić doveo je u pitanje pobedu turske vojske na Kosovskom boju na osnovu pojedinih činjenica koje je interpretirao iz nekih turskih hronika.

On na početku konstatuje da pobednička vojska nikada nije pobegla sa bojišta, a turska vojska je pobegla sa Kosova i nijedan njihov vojnik nije ostao u Srbiji.

On zatim objašnjava da je sklopljen savez između carice Milice i Bajazita, kojim je Srbija bila u obavezi da sultanu isplaćuje desetinu prihoda od prerade srebra, dok su obe strane bile u obavezi da pomognu jedna drugoj u slučaju rata.

- Na Kosovu imamo podatke od turskih hroničara, koji su bili uglavnom hodže jer su oni jedini bili pismeni. Oni su verno predstavljali bitku sve do onog momenta kada treba da se kaže da su poraženi, jer kao vernici ne smeju da kažu da je Alahova vojska poražena - navodi Deretić.

On opisuje i trenutak kada je Miloš Obilić ubio Murata.

- On je uništio levo tursko krilo, a onda je otkriven centar gde je bio sultan Murat. Obilić je iskoristio tu pukotinu u sjurio sa 12 vitezova prema sultanu i oborio ga je kopljem sa konja i dokjračio mačem - navodi Deretić.

To svedočenje je, po njegovim rečima, ostavio jedan od vitezova koji su bili Muratova garda, koji ga je kasnije darovao Hilandaru.

Deretić iznosi još neke od zaključaka koje možete pogledati u snimku emisije.

(Telegraf.rs)