FINCI: Gavrilo Princip je terorista, priznao je to na suđenju

- Gavrilo Princip je sam na suđenju rekao da je terorista, te da ga je jako grizla savest, ne zato što je ubio Ferdinanda već zato što je ubio njegovu ženu Sofiju - rekao je Jakob Finci na sednici Asocijacije nezavisnih intelektualaca u Sarajevu

Redovna sednica Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Između ideologije i naučno utemeljene interpretacije Sarajevskog atentata 1914. godine", održana je danas u Sarajevu.

Razgovaralo se o Sarajevskom atentatu, za koji mnogi navode da je bio povod za izbijanje Prvog svetskog rata.  Gavrilo Princip, član tajne organizacije "Mlada Bosna", izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914. godine u centru Sarajeva.

Atentat je Austrougarskoj, uz podršku carske Nemačke, poslužio kao izgovor za napad na Srbiju što je rezultovalo uključivanje složenih mehanizama savezništva, što je dovelo do Prvog svetskog rata, tada nazvanog Veliki rat.

Predsednik "Kruga 99" Adil Kulenović je rekao da je izuzetno važno da se u pristupu onoga što sam događaj jeste priđe sa naučnom dokumentacijom jer svaka ideologizacija može dovesti samo do negativnih posledica.

- Sarajevo može sutra napraviti spomenik i Principu i Ferdinandu, na način da to predstavlja novu kulturu u kojoj se prema istorijskim činjenicama govori samo sa istorijskog aspekta - dodao je Kulenović

Jakob Finci je rekao kako atentat na Franca Ferdinanda očito nije mogao da rezultira onim za što se borila "Mlada Bosna".

- Gavrilo Princip je sam na suđenju rekao da je terorista, te da ga je jako grizla savest, ne zato što je ubio Ferdinanda već zato što je ubio njegovu ženu Sofiju - kazao je Finci.

(Telegraf.rs / Dnevni avaz)