ČAST VAŽNIJA OD ŽIVOTA: 30 godina se skrivao u džungli jer nije obavešten da je rat završen (VIDEO)

Japanski poručnik Hiro Onoda krio se 30 godina u džungli na Filipinima, jer je 1944. dobio naređenje da se ne sme ni predati ni ubiti, a od svojih nadređenih nije dobio obaveštenje o kraju rata. Predao se na današnji dan pre 30 godina

Trideset osam godina je prošlo od kada se poznati poručnik Carske japanske vojske predao vlastima Filipina, nakon 30 godina dugog skrivanja. Hiro Onoda je verovatno jedan od najlojalnijih vojnika u istoriji ratovanja. On se čitavih trideset godina sakrivao u brdima ostrva Lubang zato što je od svojih nadređenih davne 1944. godine dobio naredbu da se ne sme ubiti niti predati živ. Vršeći svoju vojničku dužnost Onoda je odbijao da prihvati da je Drugi svetski rat gotov, dok se ponovo nije sreo sa svojim nekadašnjim generalom.

Onoda je rođen 1922. godine. Sa svega 20 godina postao je vojnik tadašnje Carske japanske vojske. Pred kraj rata, decembra 1944. godine, poslat je na ostvro Lubang na Filipinima. Bilo mu je naređeno da uradi sve što je moguće kako bi se omeli neprijateljski napadi na ostrvo, uključujući i uništavanje avionskih pisti i pristaništa u luci. Takođe, Onodi je naređeno da se ni pod kojim uslovima ne sme predati saveznicima niti oduzeti sebi život.

(M. Stojanović)