DEAKTIVIRALI EKSPLOZIV: Pokušaj atentata na predsednika Ukrajine?

Pripadnici obezbeđenja kabineta Petra Porošenka deaktivirali snažnu eksplozivnu napravu, koja je nađena blizu ulaza pored kojeg predsednik Ukrajine svojim automobilom prolazi na redovnoj ruti

Pripadnici obezbeđenja kabineta ukrajinskog predsednika Petra Porošenka deaktivirali snažnu eksplozivnu napravu koju su pronašli u neposrednoj blizini kabineta, prenosi Tportal.hr

- Eksplozivna naprava nađena je tokom noći blizu jednog ulaza pored kojeg Porošenkov automobil prolazi na svojoj redovnoj ruti. Reč je o napravi sa pet granata i kilogramom metalnih matica - rekao je izvor, a preneo Rojters.

- To je bila snažna naprava - istakao je.

Izvor nije otkrio više detalja o ovom bezbednosnom incidentu, a kabinet predsednika Porošenka nije se još službeno oglasio.

Podsetimo, 49 ukrajinskih vojnika poginulo je kada su separatisti srušili teretni avion kod istočnoga grada Lugansk u noći na subotu, objavio je vojni portparol Vladislav Seleznov. Nakon toga, predsednik Ukrajine je rekao da svi koji su umešani u ovaj teroristički akt moraju biti kažnjeni.

Napad se dogodio satima nakon što je ruski predsednik Vladimi Putin u razgovoru s predsednikom Evropske komisije Žozem Manuelom Barozom naglasio da ukrajinske vladine snage treba da prekinu oružane operacije u Ukrajini.

Zapad, pak, optužuje Kremlj da oružjem snabdeva proruske separatiste u Ukrajini. Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je poslednjih dana prelazila granicu između dve zemalje.

Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk zato je u petak predložio predsedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao da spreči svaki upad iz Rusije.

(Telegraf.rs)