O imovini žrtava Holokausta posle izbora

Pitanje otklanjanja posledica oduzimanja imovine žrtvama koje nemaju živih zakonskih naslednika biće uređeno posebnim zakonom

Pitanje restitucije imovine žrtvama Holokausta koji nemaju živih naslednika sačekaće novu Vladu i sledeći saziv skupštine.

Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, donetom u septembru prošle godine, predviđeno je da će se otklanjanje posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta i drugim žrtvama fašizma na teritoriji Srbije koji nemaju živih zakonskih naslednika urediti posebnim zakonom, ali u ovom trenutku nema informacija o tome da li se radi na njegovom nacrtu.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Gorana Radisavljevića, imovina koja nema naslednike trebalo bi da ostane u vlasništvu države, koja bi iz svojih sredstava formirala fond ili muzej žrtvama Holokausta i drugim žrtvama fašizma.

- Ja tu stvarno ne vidim drugo rešenje, osim da ta imovina ostane u vlasništu države, a da Srbija iz svojih sredstava formira određeni fond, da sedne i da se dogovori sa Jevrejskom zajednicom čime će se taj fond baviti - rekao je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, zahtev Jevrejske zajednice da imovina onih koji nemaju žive naslednike treba da pripadne njima po srpskom zakonodavstvu je neprihvatljiva.

- Mislim da je to ipak na nekoj novoj Vladi i da u postojećem zakonu ima osnova da se ta priča otvori - zaključuje Radisavljević.

On je kazao da na nivou Grada Beograda postoji tim koji treba da izradi plan i uradi analizu kako da se od Starog sajmišta formira Muzej Holokausta, kao i da se formira fond, pa da se izradi nacrt zakona, koji će to regulisati.

Koordinator mreže za restituciju Mile Antić rekao je da nema saznanja o tome da se radi na zakonu koji bi uredio pitanje restitucije imovine žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Prema njegovim rečima, taj zakon prevashodno bi trebalo da se piše u saradnji sa Jevrejskom zajednicom, odnosno sa onima koji imaju neko legitimno pravo na tu imovinu.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks očekuje da će o konrektnim rešenjima tog pitanja biti više reči nakon predstojećih izbora, odnosno formiranja nove vlast, podsećajući da su o tome i ranije održavani preliminarni razgovori i da se nije došlo do dogovora.

(Tanjug)