Ako želi u Evropu, Srbija mora da pobedi pirate i zaštiti autorska prava! (VIDEO)

Na panelu "Pristupna agenda EU - Zaštita intelektualnog kapitala" koji je organizovao Institut za javnu politiku je konstatovano da zakon o autorskim i srodnim pravima iz 2012. nije u skladu ni sa evropskim propisima, niti sa Ustavom Srbije

Jedan od glavnih uslova za ulazak Srbije u EU je borba protiv piraterije i zakonski regulisana prava svih koji se bave kreativnom industrijom u Srbiji. Jer, verovali ili ne, industrija zasnovana na autorskim i srodnim pravima učestvuje godišnje sa gotovo 4% u bruto društvenom proizvodu zemlje (BDP) i godišnje donosi Srbiji mnogo više nego, npr. više od sektora usluga hrane i smeštaja, zaključak  je panela "Pristupna agenda EU - Zaštita intelektualnog kapitala" koji je organizovao Institut za javnu politiku.

Ekonomija zasnovana na znanju je generator razvoja društva i zato pitanja zaštite intelektualne svojine prevazilazi okvire jednog poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i prožima čitav proces uređenja društva, ocenjeno je danas na otvaranju panela.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović konstatovala je da je u ovoj oblasti, osim primene zakona, što je opšti zahtev u pristupnim pregovorima, neophodno raditi na promeni svesti kako bi se postigao trostruki efekat - na ekonomiju, razvoj naučno istraživačke delatnosti i položaj potrošača.

Država bi, prema njenim rečima, trebalo da pokaže sposobnost da ovo važno pitanje uklopi u širi kontekst javnih politika koje nam stoje na putu pregovora i u procesu uređenja društva i države kao funkcionalnog sistema u svim segmentima.

- Mi smo u fazi kada nam je ekonomija slaba i krhka, ali dok spašavate ekonomiju vi joj možete dati i razvojnu komponentu tako štao ćete je zasnovati na znanju. Intelektualna svojina je motor rasta i konkurentnosti. Polje intelektualne svojine je područje dobro plaćenih poslova, a inicijativa i inovacija znači rast broja radnih mesta u privatnom sektoru - rekla je Joksimović.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević je, objašnjavajući značaj poglavlja sedam pregovora sa EU, u kojem se tretiraju pitanja intelektualne svojine, rekla da je ono povezano sa mnogim drugim poglavljima koja regulišu oblasti slobode kretanja robe i radne snage i stvaranja podsticajnog privrednog okruženja.

- Okosnica približavanja EU jeste tržište, uključivanje u veliko zajedničko tržište od pola milijarde ljudi na kojem ima mesta za sve nas, bilo da prodajete robu ili intelektualnu uslugu. Zato je pitanje prava intelektualne svojine u samoj srži pregovora u članstvu u EU - rekla je Miščević.

Ističući da je intelektualna svojina važan segment opšteg razvoja, Miščević je kazala da u Srbiji postoji svest o značaju intelektualne svojine, ali da je ta oblast i dalje nedovoljno regulisna.

- Mi svi znamo za intelektualna prava i da su ona zaštićena i svi znamo da se krše. Hajde onda da iskoristimo ono pred nama da i u ovoj oblasti napravimo jasan i predvidljiv sistem koji će štititi sve učesnike. EU daje jasne primere o načinu na koji se to radi i modelimo kojima se to ostvaruje - rekla je Miščević, zaključivši da je jedno od ključnih merila uspeha u pregovorima sa EU uspeh u borbi protiv falsifikovanja i piraterije.

Predsednik Upravnog odbora Instituta za javnu politiku Mijat Damjanović konstatovao je da je Srbija u mnogim segmentima društvenog života, pa i ovom, u epohalnom kašnjenju koje se ne može nadoknaditi za nekoliko decenija, i da se zato, osim na legislativi, mora raditi na stvaranju etičke i moralne osnove za razvoj.

- Kada ulazite u EU morate da kombinujete škole prava, jer se susrećemo sa novom pravnom logikom i konsekvencama primene takvog prava. Ne treba da se sastajemo cehovski i da se bavimo pitanjima krađe i prekrađe, već treba da stavimo naglasak na stvaranje kvalitetnih ljudskih reusursa - rekao je Damjanović.

Na panelu, koji je osmišljen kao prvi korak u pokretanju javnog dijaloga na ovu temu, učestvovali su predstavnici organizacija i institucija koje se bave zaštitom intelektualne svojine, kao i brojni umetnici iz muzičke industrije.

Na panelu je konstatovano da zakon iz 2012. nije u skladu ni sa evropskim propisima, niti sa Ustavom Srbije. U Izveštaju o napretku Srbije za 2013. godinu (odeljak 4.7) Evropska komisija je upozorila da naši zakoni nisu u skladu sa zakonodavstvom EU i međunarodnim konvencijama.

Svi oni čija su prava ugrožena, pisci, naučni radnici, umetnici i sve reprezentativne organizacije za ostvarivanje prava autora, interpretatora, proizvođača fonograma i izdavača (SOKOJ, OFPS, PI) ujedinjeni su u zahtevu za hitnom promenom zakonskog okvira i aktivnim učešćem države u borbi protiv piraterije i nepoštovanja intelektualne svojine.

(Telegraf.rs/ Tanjug)