JEZIVO: Ovo su ubodi azijskih stršljenova ubica koji stižu u Srbiju! (FOTO)

Stršljen koji leti brzinom do 60 kilometara na sat napada pčele, ali i ljude. Ubio je već šest osoba u Francuskoj, a najezda ovih insekata preti Evropi

Džinovski crni stršljeni, poreklom iz Azije, od početka ove godine u Kini su usmrtili 42 osobe i u bolnicu poslali više od 1.600 ljudi, odomaćili su se u Francuskoj gde je zabeleženo šest smrtnih ishoda zbog njihovog veoma otrovnog ujeda.

Postoji opasnost da se iz Francuske rašire po drugim država u Evropi, a skoro je zabeležena njihova pojava i u Sloveniji. Njihovo prisustvo je prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom delu ove države.

Insekti koji mogu da narastu i do osam centimetara dužine, dvostruko su veći od domaćih stršljenova i predstavljaju veliku opasnost. Njihovo prisustvo u Francuskoj prvi put je zabeleženo još 2004. godine i od tada su se brzo razmnožili.

Ubodi stršljena ostavljaju rane koje liče na rupe od metka, a u Kini je na pojedinim žrtvama zabeleženo i po nekoliko stotina uboda.

Azijski stršljen leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pored ljudi napadaju i pčele kojima ulaze u košnice. Njihov ujed je veoma otrovan i može da izazove anafilaktički šok, pa čak i otkazivanje bubrega.

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.co.uk)