Hrvatska obeležava 23 godine nezavisnosti

- Tražili smo slobodu, demokratiju, napredak, ljudska prava, bolji život. Kad god ocenjujemo današnju Hrvatsku, kao i kad razmišljamo o njenoj budućnosti, prisetimo se tih ideala i čuvajmo ono što smo uspeli da ostvarimo - poručio je predsednik Ivo Josipović

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, predsednik Ivo Josipović, uputio je čestitku građanima. Ovaj dan se u Hrvatskoj obeležava u čast sećanja na one koji su odbranili zemlju i pomogli njen prosperitet.

- Najsrdačnije vam čestitam Dan državnosti, rođendan naše Domovine! Pre 23 godine, u teškim i neizvesnim vremenima, proglašena je državna samostalnost Republike Hrvatske. Svoju slobodu i demokratiju morali smo da ostvarimo braneći Domovinu od agresije. U tome smo bili uspešni zahvaljujući jedinstvenoj volji da očuvamo našu mladu državu - ističe predsednik Josipović u čestitki.

Kako se navodi, obeležavajući Dan državnosti održavaju se sećanja na sve one koji su radili na nastanku, odbrani i prosperitetu Hrvatske, posebno na one koji su za slobodu dali svoj život.

- Tražili smo slobodu, demokratiju, napredak, ljudska prava, bolji život. Kad god ocenjujemo današnju Hrvatsku, kao i kad razmišljamo o njenoj budućnosti, prisetimo se tih ideala i čuvajmo ono što smo uspeli da ostvarimo. Ali dužnost nam je da krenemo i korak dalje. Raditi više i bolje za našu domovinu, za naše građane, pojedince i porodicu, nije samo naša građanska ili politička dužnost, nego i čast. Niko drugi neće da brine o našoj zemlji onoliko koliko možemo i moramo mi sami -poručuje Josipović.

Predsednik Hrvatske pozvao je građane da zajedno pobede krizu koja je "siromaštvom okovala zemlju i mnogim ljudima ugrozila egzistenciju".

- Čestitajući naš veliki državni praznik, želim svim našim građankama i građanima da uvek budemo s razlogom ponosni na svoju Domovinu – zemlju slobode, demokratije i prosperiteta - stoji u čestitki predsednika Ive Josipovića.

(Telegraf.rs / Hina)