TO JE TERORIZAM: Severna Koreja osudila američki film o Kim Džong Unu

Severna Koreja je oštro osudila američki film o atentatu na Kim Džong Una, a neimenovani portparol Ministarstva spoljnih poslova je istakavo da je to najotvoreniji čin terorizma i rata i da to apsolutno neće tolerisati

Severna Koreja osudila je danas kao "teroristički akt" najnoviju američku komediju o planiranom atentatu na lidera te zemlje Kim Džong Una i zapretila nemilosrdnom odmazdom ukoliko Vašington ne zabrani prikazivanje spornog filma.

Planirano je da ostvarenje pod naslovom "Intervju", u kom Set Rogen i Džejms Franko tumače glavne uloge, u oktobru bude premijerno prikazano u američkim bioskopima, prenosi Rojters.

- Snimanje i prikazivanje filma o zaveri sa ciljem da se povredi naš vrhovni lider je najotvorenji čin terorizma i rata i to apsolutno nećemo tolerisati - izjavio je neimenovani portparol Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, a prenela zvanična agencija KCNA.

Film govori o voditelju i producentu tok-šoua koji organizuje redak intervju sa Kimom, a CIA potom njih dvojicu angažuje da ga ubiju.

Prema rečima portparola severnokorejskog ministarstva, narod te zemlje smatra život svog lidera "dragocenijim" od sopstvenog života.

- Ako američka administracija bude dozvolila i branila prikazivanje filma, biće preduzete nemilosredne protivmere - upozorio je portparol.

- Bezobzirna provokativna bezumnost SAD da mobilišu jednog gangsterskog filmadžiju kako bi se osporilo rukovodstvo Severne Koreje izaziva mržnju i bes među severnokorejskim narodom i vojnicima - rekao je portparol, a prenosi AP.

Kim Džong Un strogo kontroliše praktično sve aspekte života, a naložio je i pogubljenje svog teče kako bi ugušio pokušaj svrgavanja vlasti, podseća britanska agencija.

Severna Koreja trenutno drži u zarobljeništvu tri američka državljanika, optuživši ih za razne zločine, a tehnički je i dalje u ratu sa ključnim azijskim saveznikom Vašingtona, Južnom Korejom.

Pjongjang svakodnevno govori o Amerikancima kao o "imperijalističkim ratnim huškačima" i kritikuje američke lidere u svojim medijima, ali se, takođe, veruje da je Kim ljubitelj američke kulture, zaključuje Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)