ZBOGOM PRIVATNOSTI: Sateliti počinju da nam fotografišu i lica! (VIDEO)

Sateliti koji su vlasništvo kompanije Gugl, i drugih privatnih kompanija, mogli bi uskoro da ozbiljno zađu u privatnost ljudi, tako što će biti u mogućnosti da im fotografišu i snimaju lica, ukoliko federalni zakoni to budu dozvolili

Digital Globe, jedna od najvećih severnoameričkih satelitskih kompanija, trenutno lobira u vladi da bi promenila federalne regulative i propise koji se tiču toga šta je dozovoljeno da se prikaže na fotografijama koje su uslikane iz svemira.

Pre dva meseca propisi su promenjeni, tako da se sad smeju fotografisati objekti koji su veći od 25 centimetara. Do tada su se smeli fotografisati samo objekti veći od 50 centimetara.

Ove nedelje biće lansiran satelit po imenu Worldview - 3, i Digital Globe se nada da će moći da iskoristi eventualno novo smanjenje praga fotografisanja na objekte veće od 10 centimetara. Kažu da će, sa tom granicom, biti moguće fotografisati registarski broj automobila, ili čak i lice vozača i vlasnika.

Što se Beograda tiče, postavljanje kamera na ulice rezultiralo je smanjenjem broja nesreća, ali povećanjem broja prekršajnih kazni. Na preko 20 lokacija u Beogradu nalaze se sigurnosne kamere za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja, što se za samo tri godine pokazalo kao efikasan način kažnjavanja nesavesnih vozača.

Ovde se postavlja pitanje da li nam i u kolikoj meri ove kamere narušavaju privatnost? Evidentno je da mogu i da jesu od pomoći jer pomažu u sprečavanju saobraćajnih nesreća, hvataju i kažnjavaju nesavesne vozače i generalno doprinose održavanju reda. Ali, sa druge strane, ako se nastavi smanjivanje federalnih propisa i dozvoljava se sve veća sloboda satelitskim kamerama, samo je pitanje vremena kada će nam jedna od njih zaviriti u spavaću sobu, džep i frižider. A verujemo da to nikome od nas ne bi bilo prijatno.

(Telegraf.rs / izvor: rt.com)