ZBUNIO JAVNOST: Kontroverzan govor lekara koji se izlečio od ebole (VIDEO)

Prvo obraćanje javnosti doktora Kenta Bredlija, koji se pomoću eksperimentalnog leka izlečio od virusa ebole bilo je prilično zbunjujuće i okarakterisano je kao kontroverzno

Doktor Kent Brentli uspešno se izborio sa smrtonosnim virusom ebole, i to zahvaljujućim novom eksperimentalnom leku koji je prvi na svetu isprobao. Njegovo obraćanje javnosti, prvi put pošto se vratio iz Liberije, mnogi su opisali kao "kontroverzno".

- Danas je čudesan dan. Veoma sam radostan što sam živ, i što sam ponovo sa porodicom - rekao je Brentli.

Brentli i njegova koleginica Nensi Vrajtbol su prvi primili eksperimentalni lek, i ujedno su prvi "zapadnjaci" koji su javno govorili o njemu. Ali u svom govoru, Brentli umesto da se zahvali istraživačima i nauci, on se zahvaljivao Bogu. On se više puta zahvalio Bogu na njegovoj milosti, i takođe je pominjao da ga je "Bog pozvao da bi služio narodu Liberije".

Nensi Rajbol i doktor Kent Brentli izlečeni su od virusa ebole i pušteni su kući iz bolnice Emori u Atlanti.

Kent Brentli i druga obolela Nensi Rajbol su dopremljeni iz Liberije u SAD ranije ovog meseca i bili su na specijalnom tretmanu u odeljenju za izolaciju pomenute bolnice.

U tekućoj epidemiji ebole u Zapadnoj Africi dosad je umrlo 1.350 osoba, dok se broj obolelih procenjuje na više od 2.200.

Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima obolelih.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / izvor: bbc.co.uk)