Top 5 životinja koje su ljudima spasile život

Instinkt preživljavanja je mnogo jači kod životinja nego kod čoveka, kaže doktorka Elisa Novbahari koja je sprovodila istraživanje. Telegraf vam predstavlja pet životinja koje su ljudima spasile živote

Doktorka Elisa Novbahari sa Univerziteta u Parizu kaže da je instinkt preživljavanja kod životinja mnogo jači nego kod čoveka. Rezultati istraživanja Novbaharijeve objavljenog 2010. godine kaže da naročito psi, majmuni i delfini imaju taj urođen instinkt spašavanja drugog bez ikakvog očekivanja nagrade.

Telegraf vam otkriva pet životinja koje su spasile ljude:

1. Francuski golub pismonoša Šer ami, što u prevodu sa francuskog znači dragi prijatelj, spasio je 194 vojnika u Prvom svetskom ratu kada je preneo poruku o položaju vojnika i njihovoj ugroženosti.

Šer ami je bio pogođen u grudi, u levo oko i desna noga mu je bila povređena ali ipak je uspeo da prenese poruku i spase vojnike. Nakon rata Šer ami je proglašen ratnim herojem, noga mu je sanirana, a posle ovog događaja preneo je jos 12 važnih poruka.

1919. godine u Nju Džerziju, golub je podlegao povredama iz rata, a njegovo preparirano telo izloženo je u Nacionalnom muzeju Američke istorije.

(Telegraf.rs / Isidora Danić)