INTERNET PREVARE: Ne nasedajte na primamljive ponude onlajn poslova!

"Brza i laka zarada od kuće" samo je jedna od prevara koja se širi internetom. Izvlačenja novca ima i na sajtovima za upoznavanja i seksi ponude, a pazite se i lažnih lečenja i brze SMS zarade

Usled velike nezaposlenosti i niskog životnog standarda svi traže načina kako doći do posla i novca. S obzirom na to da tehnologija iz dana u dan napreduje, ti poslovi se najčešće traže na internetu, a sve je više primamljivih ponuda kako se "lako i brzo može zaraditi". Najpopularniji su poslovi firmi koji za "rad od kuće“ za samo mesec dana nude platu koja je iznad svakog proseka. Ipak, u najvećem broju slučajeva reč je o šarenim lažama.

Saša Pribićević, predsednik "Društva za borbu protiv prevare" koji aktivno prati ovakve vrste ponude poslova, kaže da na internetu uvek postoje unapred pripremljeni tekstovi koji se mogu kupiti za nekoliko dolara.

- Ti tekstovi su prevedeni na skoro sve jezike, i samo treba da napravite sajt i čekate žrtve. Jedina razlika između stvarnog sveta i interneta je ta da se bogate oni koji znaju i oni koji se trude - navodi Pribićević.

- U stvari ja ne znam nikoga ko se obogatio od ovih sajtova kao “obični igrač” -  dodao je.

Najveći hit su Nigerijske prevare: Saopšte vam kako na računu imaju 20 000 dolara i da ako im date broj svog žiro računa, dobijate čak 20 odsto! Takođe, lažna nasledstva su veliki problem. Nema rodbine koja ostavlja milione, a njihovi zakonski zastupnici traže hiljadu evra za svoje usluge ili takse.

(Telegraf.rs / Isidora Danić)