Veliki ugostitelji masovno izbegavaju plaćanje poreza!

- U prethodnom periodu primećeno da pojedini u fiskalnim kasama koriste softverske programe koji onemogućavaju izdavanje fiskalnih računa već umesto njih izdaju se potvrde ili predračuni - kaže zamenik direktora Poreske uprave

Poreska uprava, Inspektorat za rad i MUP su u zajedničkoj akciji noćas kontrolisali rada velikih ugostiteljskih objekata na beogradskim rekama u cilju suzbijanja sive ekonomije, a zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković je rekao Tanjugu da veliki ugostitelji masovno izbegavaju plaćanje poreza širom Srbije.

- Poreska uprava će nastaviti sa kotrolama velikih ugostiteljskih objekata, pre svega zato što je u prethodnom periodu primećeno da pojedini u svojim fiskalnim kasama koriste softverske programe koji onemogućavaju izdavanje fiskalnih računa već umesto njih izdaju se potvrde ili predračuni što nije u skladu sa zakonom o PDV - u i Zakonom o fiskalnim kasama - kazao je Marinković.

Poreska uprava, prema njegovim rečima, još nema tačne procene kolika se šteta nanosi korišćenjem takvih softvera budžetu Srbije, ali da operativna saznanja ukazuju da se radi o masovnoj pojavi koja je zastupljena u skoro svim većim ugostiteljskim objektima širom zemlje.

On je rekao da je taj problem (vođenja dvostrukog knjigovodstva) poznat od ranije i da će zbog masovnog korišćenja softvera za tu namenu i naplate javnih fiskalnih dadžbina u budžet, koja je prioritetna za vladu, Poreska uprava posebnu pažnju posvetiti kontroli velikih ugostitelja.

- Preliminarni rezultati konotrole, koja je noćas obavljena, biće poznati početkom sledeće nedelje - naveo je Marinković.

On je kazao da su na beogradskim rekama kontrolisani veliki objekti koji mogu da prime više stotina ljudi i ostvaruju velike prihode. U akciji je učestvovalo oko 150 pripadnika MUP-a i više od 20 inspektora Poreske uprave i inspektora za rad.

Marinković je naveo da je reč o kontinuranoj akciji na sprovođenju programa vlade u borbi protiv sive ekonomije, korupcije i organizovanog kriminala, koji uključuje i proveru ugostiteljskih objekata.

- Cilj kontrole je bio ustanovljavanje regularnosti plaćanja fiskalnih dadžbina i prijavljivanja zaposlenih radnika - kazao je on.

- Poreska uprava će, takođe, zajedno sa Inspektoratom za rad vršiti kontrolu zaposlenih u velikim ugostiteljskim objektima u smislu njihove prijave i plaćanja poreza i doprinosa - dodao je Marinković.

Policija je kontrolisana i dokumenta gostiju, kao i da li na splavovima ima nelegalnog oružja i droge.

(Telegraf.rs / Tanjug)