Čak 65% Srba ne zna da čita deklaracije!

- U zemji u kojoj su srčana oboljenja, gojaznost i alergije u konstantnom porastu, više je nego alarmantan podatak da samo devet odsto ispitanih građana uopšte čita sadržaj soli u proizvodu - rekla je direktorka IHIS Nutricionizma i članica radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama Danica Zarić

Oko 65 odsto potrošaca u Srbiji ne ume da čita deklaracije, svega 22 odsto njih uvek čita deklaracije, dok ostali to rade povremeno ili nikada. Ovo su pokazali su preliminarni rezultati istraživanja IHIS Nutricionizma i Asocijacije potrošaca Srbije (APOS).

Istraživanjem o tome koliko potrošaci razumeju deklaracije prehrambenih proizvoda bilo je obuhvaćeno 560 ispitanika, koji su popunili anketni list sa 15 pitanja postavljen na sajtu www.apos.org.rs, kao i anketiranjem slučajno odabranih potrošača.

- U zemji u kojoj su srčana oboljenja, gojaznost i alergije u konstantnom porastu, više je nego alarmantan podatak da samo devet odsto ispitanih građana uopšte čita sadržaj soli u proizvodu ili da tek 14 odsto zna da odgovori na pitanje koju količinu masti očekuje kada na ambalaži proizvoda pročita izjavu "nizak sadržaj masti" - rekla je direktorka IHIS Nutricionizma i članica radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama Danica Zarić.

Deklaracija nam otkriva poreklo, namenu, sastav proizvoda i eventualne benefite za naše zdravlje, ukazuju stručnjaci.

- Razumevanjem deklaracije pravimo bolje i zdravije izbore hrane. Nadamo se da će konačni rezultati ovoga istraživanja podići svest društva o značaju edukacije potrošača kao i o važnosti da proizvođači kupcima jasno i detaljno objasne uticaj koji pojedine namirnice imaju na zdravlje ljudi - rekla je Zarić, a navodi se u saopštenju.

Brine i podatak da je 10 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno na pitanje da li su alergični na neki sastojak hrane, ali da pri kupovini namirnica samo osam odsto čita alergenske informacije, a tek šest odsto uopšte zna kako se alergeni pravilno pokazuju u spisku sastojaka.

Većina anketiranih, njih čak 82 odsto, ne obraća pažnju na količinu pojedinih sastojaka u proizvodu. Istraživanje se nastavlja do polovine oktobra kada će detalji biti predstavljeni na trećem međunarodnom savetovanju "Hrana, ishrana & zdravlje III", koje se 17. oktobra održava u Belgradu.

(Telegraf.rs)