GOREO JE SVET: Ovo je bio najtopliji avgust u protekle 134 godine

Stručnjaci i klimatolozi naglašavaju da je ovaj veoma topli mesec pravi izuzetak, ali da još uvek nema naznake klimatskog poremećaja

Avgust ove godine je bio najtopliji mesec od 1880.godine, od kada se čuvaju meteorološki podaci i prosečne temperature na globalnom nivou, objavila je NASA. Iako je u našem području leto bilo vrlo kratko i kišovito sa malo sunca, u drugim delovima sveta avgust je bio topliji od proseka. Neuobičajeno visoke temprature zabležene su na Antarktiku, na istoku Europe, u Argentini, zapadnoj Australiji, na Labradoru...

Stručnjaci i klimatolozi naglašavaju da je ovaj veoma topli mesec pravi izuzetak, ali da još uvek nema naznake "El Ninja". Inače, "El ninjo" je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled promene pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana.

U tom slučaju dolazi do prekomernog zagrevanje južnog dela Tihog okena, a okeanske vode na severu ostaju hladne. Ovakav klimatski poremećaj se pojavljuje svakih četiri do pet godina i traje između 12 i 18 meseci. Pod njegovim uticajem, povećava se količina padavina u tropskim predelima, dok područja umerene klime zahvataju ogromne suše.

U prvih osam meseci ove godine, zabeležena je četvrta među najvišim prosečnim temperaturama na globalnom nivou u istoriji meteoroloških istraživanja. Inače, očekuje se novi "El Ninjo" tako da ćemo vrlo brzo oboriti rekord najtoplije godine – 2010. 9 od 10 najtoplijih godina pripadaju ovom veku, a jedini "uljez" na ovoj listi je 1998. godina.

(Telegraf.rs/ Izvor: thinkprogress.org/ Foto-ilustracija)